Ernyőarculat egységesíti Budapest és a fővárosi cégek megjelenését

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 19. 17:01

Az új ernyőarculattal néhány éven belül Budapest és az összes fővárosi cég is egységes vizuális képet mutathat majd.

Budapest már meglévő arculatának továbbfejlesztésére és kiegészítésére írt ki nyílt pályázatot 2020 tavaszán a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA).  A nyertes ernyőarculatot a hétvégén rendezett „Budapest 100” rendezvényhez igazítva sajtótájékoztatón mutatta be a BVA.

 

A jó arculat versenyelőnyt jelent

Az utóbbi években Európa több nagyvárosa – Párizs, Pozsony, Prága vagy Bécs – is átesett hasonló ráncfelvarráson, ez a fajta egységes vizuális kommunikáció versenyelőnyt jelent – emelte ki Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az arculati pályázat zsűrijének tagja. „A pályázati kiírással az volt a célunk, hogy Budapest költséghatékonyan, mégis modern és mai, megújult arculattal jelenjen meg a jövőben minden offline és online felületen, és így képviselje az itt élőket belföldi és nemzetközi szinten egyaránt. Budapest sokszínű, élhető város, amit szeretnénk az új arculatban is megjeleníteni, és a célunk az, hogy vizuális kommunikációjukban a fővárosi cégek is ezeket az értékeket közvetítsék” – tette hozzá.

 

A kiválasztásban kiemelt szempontot jelentett, hogy egyedi, fiatalos és karakteres arculati megoldás legyen a győztes munka

Fotó: BVA

Karakteres dizájn, rugalmas alkalmazhatóság

Budapest 2016-ban kapott új arculatot, ezért a pályázati kiírásban szerepelt, hogy a korábbi vizuális megjelenítéssel folytonosságot teremtő, ugyanakkor modernebb, a digitális világhoz és a sokféle funkcióhoz jól illeszkedő, rugalmasan alkalmazható vizuális rendszer jöjjön létre. A nyílt pályázatra több mint 40 pályamű érkezett, melyből hatfős zsűri választotta ki a nyertest. A bírálatnál kiemelt szempont volt, hogy egyedi, fiatalos és karakteres arculati terv szülessen, amely a jelenlegi márkára épít, és kiegészíti azt, továbbá hogy a megoldás költséghatékony, és minden médiafelületen alkalmazható legyen.

A zsűri tagjai voltak: Vargha Balázs – MOME Tervezőgrafika tanszékvezető, a zsűri elnöke, Bérczi Linda – Budapest Art Week alapító, Gellért Emese – MEMO Communications, kreatív vezető, Pál Zsombor – Kreatív magazin, főszerkesztő, Faix Csaba – BVA Nonprofit Kft. / Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető és Kerpel-Fronius Gábor – Okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

 

Egység és identitás

A pályázat győztese egy kis cég, a győri székhelyű Elevate ügynökség lett. Arculati tervük centrális gridháló alkalmazásával kínál egységes vizuális megjelenést a fővárosnak, illetve a Budapest Önkormányzat alá tartozó cégeknek és a hozzájuk köthető eseményeknek.

A győztes pályázatot egy győri székhelyű ügynökség, az Elevate jegyzi

Fotó: BVA

A körkörös elrendezésű alapelem nyitott szerkezetében megmutatkoznak az új városvezetés eddigi kommunikációja alapján legfontosabbnak tekinthető értékek: a fenntarthatóság, a sokszínűség és a biztonság – mondták el a sajtótájékoztatón az Elevate munkatársai, Horváth Zoltán és Paris Noble. Erre a centrális hálóra illeszkednek azok az egyszerű formák, amelyek alakításával, különböző variációival lehetőség nyílik arra, hogy a fővárosi cégek egységesen, mégis identitásukat megmutatva kommunikáljanak. Budapest Önkormányzata alá több mint ötven cég és esemény tagozódik, amelyek méretükben, funkciójukban, szellemiségükben erősen különböznek egymástól – és jelenleg vizuális megjelenítésük is meglehetősen kaotikus képet mutat.

A Budapest alá tartozó cégekben workshopokat rendeznek majd, hogy az egyedi igényekhez alkalmazkodva, a lehető leghatékonyabban alakíthassák ki az ernyőarculaton belül az adott vállalat megjelenését. A teljes arculati váltás várhatóan több évig tart, az új vizuális elemekkel első körben a digitális felületeken találkozhatunk majd.