EU-s mobilalkalmazások a turizmus újjáélesztésére

Forrás: MTI

 2020. június 16. 16:33

Az EU-tagállamok megállapodtak a koronavírus terjedését követő mobilalkalmazások műszaki előírásaiban, ami megkönnyíti az unión belüli utazásokat és a turizmus újjáélesztését.

Az alkalmazás lehetővé teszi továbbá a névtelen felhasználók biztonságos adatcseréjét – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A jóváhagyott tagállami alkalmazások túlnyomó többsége „decentralizált”, a személyes adatokat maga a telefon tárolja.

A tagállami adatok közötti átjárhatóságot megteremtő műszaki előírások révén a visszakeresés külföldi felhasználók esetében is elvégezhető, anélkül, hogy különböző tagállami alkalmazásokat kellene letölteni.

A rendszerek átjárhatóságának megkönnyítésére a bizottság egy uniós szolgáltatást fog létrehozni, amely a tagállami kontaktkövető alkalmazásokból és szerverekről származó információk fogadására és továbbítására szolgál, egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen.

„Itt a nyári szünidő, fontos, hogy az európaiak képesek legyenek az alkalmazást használni, akárhová utaznak is az EU-ban”

Fotó: 123rf.com

„Itt a nyári szünidő, fontos, hogy az európaiak képesek legyenek az alkalmazást használni, akárhová utaznak is az EU-ban” – nyilatkozta Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Sztella Kiriákidész, a testület egészségügyért felelős biztosa felkérte az unió polgárait, hogy használják ezeket az alkalmazásokat, mivel csak elegendő felhasználó esetén lehetnek kellően hatékonyak.

Ugyanakkor hozzátette, hogy e digitális eszközök bevezetésekor az adatbiztonságról, az alapvető jogokról és a magánélet védelméről sem szabad megfeledkezni.

Németország, Olaszország, Lengyelország és Lettország Bluetooth-alapú alkalmazásokat indított az Apple és az Alphabet Google technológiájának felhasználásával, amelyek rögzítik a készüléken lévő kapcsolatokat. Ezt a megoldást az EU tagállamainak többsége támogatja.