Európa egyre kedveltebb filmforgatási helyszín

Forrás: turizmus.com

 2019. február 14. 10:58

A világ legnagyobb hollywoodi és bollywoodi rendezői szívesen választják filmforgatási helyszínnek Európa különböző országait, amelyek történelmi emlékeik miatt sokszor valódi kulisszaként szolgálnak a filmek számára. Ez a központi témája a Europe Magazin februári számának.

A magazin, melyet az Európai Utazási Bizottság (ETC) publikál havi rendszerességgel – és a kontinenst népszerűsítő oldalon is megjelentet – sorra veszi az olykor zordon természeti szépségekben, valamint várromokban, kastélyokban gazdag európai országokat, amelyek az elmúlt másfél évtizedben filmek egész sorának nyújtottak tökéletes hátteret.

Különös, hogy Magyarország és a több hollywoodi filmben is gyönyörű kulisszaként feltűnő Budapest nem került be a felsorolásba.

Egy-egy film jelentős mértékben növelheti a turisták érdeklődését bizonyos helyszínek iránt, főleg, ha olyan zajos közönségiker, mint például a legutóbb Horvátországban forgatott Mamma Mia folytatás. A filmek és tévésorozatok miatt olykor hónapokra elköltöznek a stábok távoli romantikus vidékekre.

Litvánia és Lengyelország festői tájai is szerepelnek a listán

Fotó: Europe Magazine / ETC

Izland, Írország, Észtország, Lettország, Litvánia vagy Bulgária hosszú évtizedekig nem jutottak a rendezők eszébe, ha forgatási helyszínekről volt szó, inkább felépítették azok papírmasé mását a stúdiókban. Ma már Plovdiv, vagy akár egy-egy eldugott, névtelen horvát sziget – nem beszélve a Csehországban többnyire épségben megmaradt kastélyokról – felvirágoztak a filmipar egyre élénkülő érdeklődése miatt. Csehországban forgatták például a nálunk Én és a hercegem címmel bemutatott népszerű romantikus filmet is, amely egyébként a forgatókönyv szerint Dániában játszódik. Ausztriában pedig már jó pár évvel ezelőtt forgattak James Bond-filmet, bár akkor nem árulták el a nézőknek, hogy pontosan hol.

A Harry Potter-regények vagy a Trónok harca folytatásaira sokszor olyan tájakon került sor, amelyek részei az UNESCO világörökségének. Észak-Európa különleges hangulatú, vadregényes vidékei népszerűbb helyszínek, mint valaha, de Németalföldre ez ugyanígy jellemző. A Lány, gyöngy fülbevalóval című regény, illetve a film páratlanul népszerűvé tette nemcsak Scarlett Johanssont, hanem Hollandiát, a vallon és flandriai tartományokat mint turisztikai célpontot.

Németország, Svájc vagy Görögország eddig sem panaszkodhatott amiatt, hogy kevés turista látogatja, de tény, hogy minél gyakrabban láthatjuk a vásznon vagy a képernyőn meseszép tájaikat, annál többen kerekednek fel, hogy meglátogassák és élőben is láthassák azokat.

Gyakran előfordul, hogy egyes sorozatokat inkább Közép-Európában forgatnak, mint mondjuk Nyugat-Európában, elsősorban költségvetési megfontolások miatt. Így mindenki jól jár – a filmforgatás bevételt hoz az adott ország vállalatainak, a stáb hírét viszi a tájnak, no meg maga az alkotás is – és a producerek is pénzüknél maradnak.

Kapcsolódó cikkek

Virágzik a filmturizmus

2015. július 28.