Európai Bíróság: A repülőgép-balesetek okozta lelki sérülések után is jár kártérítés

Forrás: turizmus.com

 2022. október 23. 11:02

A repülőgép-balesetek okozta lelki traumák után járó kártérítésekről hozott határozatot az Európai Unió Bírósága.

Az Európai Unió Bírósága arról hozott határozatot 2022. október 20-án, hogy a légitársaságoknak nemcsak a fizikai, hanem a lelki sérülések után is kártérítést kell fizetniük a repülőgép-balesetek áldozatainak. Az érintett utasoknak azonban be kell bizonyítaniuk, hogy a baleset pszichés következményeit nem tudják feldolgozni orvosi segítség nélkül. Továbbá a következményeknek elég súlyosaknak kell lenniük ahhoz, hogy általános kihatásuk legyen az egészségre – írja az aero.de.

A döntést egy ausztriai ügyben hozta meg a luxembourgi bíróság. Az eset leírása szerint a felszállásnál felrobbant a repülőgép egyik hajtóműve, és az ezt követő mentés közben egy női utas a jobb oldali szárnynál lévő vészkijáraton keresztül szállt ki. Azonban mivel a hajtómű még nem állt le, a gépből kiáramló levegő felkapta és több méteren keresztül repítette a levegőben.

Az utas most kártérítést követel, mivel a baleset miatt poszttraumás stressz zavarban szenved.

A repülőgép-baleset okozta lelki trauma után is jár kártérítés az Európai Unió Bíróságának egyik legújabb határozata szerint

Fotó: 123rf.com

A légitársaság érvei szerint a vonatkozó nemzetközi egyezmény csak a fizikai sérülések utáni kártérítésről rendelkezik, a pszichés megbetegedések utáni kártérítésről nem.

Az Európai Bíróság szerint a szóban forgó esetben ugyan nem történt a szokásos értelemben vett fizikai sérülés, azonban annak a légi utasnak a helyzete, aki egy ilyen baleset miatt pszichésen megbetegedett, hasonló ahhoz, mintha fizikai sérülést szenvedett volna. A légitársaság által hivatkozott nemzetközi egyezmény célja épp a fogyasztók védelme. Ennek része a megfelelő kártérítés is, ami megköveteli az utasokkal szembeni egyenlő bánásmódot. A fogyasztóvédelemnek ezért nem lenne értelme, ha a fizikai és a pszichés sérüléseket különbözőképpen kezelnék – áll a határozatban.

A bírák azonban korlátozták a kártérítési felelősséget és az érdekek igazságos egyeztetésére szólítottak fel. A légitársaságoknak védettnek kell lenniük a csalás céljával indított kártérítési perek ellen, nem lehet őket túlzott, nehezen kiszámítható kártérítési kötelezettséggel terhelni, ami veszélyeztetné a gazdasági tevékenységüket. Ezért a bizonyítási teher az utast terheli, neki kell bebizonyítania, hogy a trauma a baleset miatt keletkezett, és olyan súlyos, hogy orvosi kezelésre van szükség.

Az ügyben az osztrák bíróság mondja ki a végső szót, amelynek azonban figyelembe kell vennie az Európai Bíróság ítéletét.