Európai Bíróság: nem EU-s légitársaságtól is követelhető kártérítés késés esetén

Forrás: turizmus.com

 2022. április 08. 12:19

A légi járat késése esetén az utasok egy nem EU-s légitársaságtól is követelhetnek kártérítést, ha ez a vállalat a teljes járatot egy EU-s légitársaság nevében bonyolította le. Erről döntött csütörtökön az Európai Unió Bírósága.

A Bíróság által tárgyalt, konkrét perben (C-561/20. ügy) három utas egy utazási irodán keresztül, egyetlen foglalással vásárolt jegyet a Lufthansánál egy Brüsszelből az USA-ban található San Joséba tartó útra, köztes leszállással New York Newark repülőterén. Az üzemeltető a teljes úton a United Airlines volt. Az utasok 223 perc késéssel érték el utazásuk végcélját. Nevükben a Happy Flights nevezetű, a légi utasok jogaival foglalkozó portál indított keresetet az amerikai légitársaság ellen, amelyben a légi utasok jogairól szóló európai uniós rendelet alkalmazhatóságára hivatkozva kértek kártérítést.

Ítéletében a Bíróság rámutat arra, hogy az az egyszeri vagy többszöri átszállással megtett repülőút, amely egyetlen foglalás tárgya volt, a légi utasok uniós kártérítési joga szempontjából egy egészet alkot. A légi utasok jogairól szóló uniós rendelet alkalmazhatóságát az első kiindulási pont és a végső célállomás tekintetében kell értékelni.

Járatkésés ügyében hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága

Fotó: 123rf.com

A Bíróság ezenkívül tisztázta, hogy a kártérítést a nem európai uniós illetőségű United Airlinesnak – amely ugyan az utasokkal nem kötött személyszállítási szerződést, de a repülést lebonyolította – kell a járatot üzemeltető vállalatként megfizetnie az utasoknak. Az a légitársaság ugyanis, amely légi személyszállítási tevékenysége keretében úgy dönt, hogy lebonyolít egy bizonyos légi járatot – beleértve az útvonal meghatározását –, a lebonyolító légitársaság, amely ezért a szerződött vállalat nevében eljáró légitársaságnak tekinthető. A Bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lebonyolító légitársaságnak joga van ahhoz, hogy a hatályos nemzeti jogszabályok alapján más személyekkel, akár harmadik felekkel szemben is viszontkeresettel éljen.

A légi utasok jogairól szóló rendelet érvényességével kapcsolatban, tekintettel a „nemzetközi szokásjog” elvére, amely szerint minden állam teljes és kizárólagos szuverenitással rendelkezik a légtere felett, a Bíróság kijelentette, hogy az átszállásos repülőút abból az okból tartozik az uniós rendelet hatálya alá, hogy az utasok egy tagállam valamely repülőterén kezdték meg az utazásukat.

A Bíróság ezenfelül rámutatott, hogy ez az alkalmazási kritérium nem sérti a légtér feletti teljes és kizárólagos szuverenitásra vonatkozó elv alkalmazásának feltételeit.