Európai kulturális sétány jön létre a Duna mentén

Forrás: MTI

 2021. február 25. 08:40

Február 26-án, online konferenciával indul a hat Duna-menti országon átívelő DANUrB+ turizmust segítő projekt.

A Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnöke, Ambrus András elmondta, hogy a 2020 és 2022 közötti projekt a 2017 és 2019 között megrendezett DANUrB kutatási program folytatása.

A mostani szakasz keretösszege 2,7 millió euró, a közös munkában Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária vesz részt.

A 19 tagú partnerséget 6 egyetem, turizmussal és régiófejlesztéssel foglalkozó kutatóintézetek és ügynökségek, területi önkormányzatok, továbbá civil szervezetek alkotják, a programot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) urbanisztikai tanszéke dolgozta ki és vezeti.

A kezdeményezés célja egy átfogó, térbeli-kulturális hálózat, az "Európai Kulturális Sétány" létrehozása, amely összeköti a Duna-menti közösséget, és ezeket egy márkanév alatt, egyetlen turisztikai célpontként egyesíti - fejtette ki Ambrus András.

A projekt tematikus útvonalakat és fejlesztési lehetőségeket kínál, ami növelheti a látogatók számát, meghosszabbítva és kulturális tartalommal töltve meg a régióban töltött idejüket.

A projekt tematikus útvonalakat és fejlesztési lehetőségeket kínál a Duna mentén

Fotó: 123rf

A megyei önkormányzat részvételét indokolva Ambrus András arra hívta fel a figyelmet, hogy Pest megye életében a Duna kiemelt jelentőségű, hiszen a folyó mentén európai viszonylatban is egyedülálló értékek találhatók, emellett az előző projekt sikere, a térségi együttműködés erősítése is mintegy kötelezi a megyét a folytatásra.

A helyi értékek, a kulturális örökség és a közösségek a fejlődés motorjai lehetnek - fogalmazott a sajtófőnök -, és a DANUrB+ keretében ehhez nyújtanak szakmai támogatást: tudást, közösséget, közös cselekvés lehetőségét.

Segítik megalapozott pályázatok, tervek elkészítését, egymást támogató projektek előkészítését, és hogy minél többen megismerjék ezeket a településeket.

A megye települései közül Makád, Lórév, Szigetbecse, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Ráckeve, Szob, Ipolydamásd, Letkés csatlakozott. Az új programban a periférikus helyzetben lévő falvak, községek kerülnek középpontba, így kiemelten foglalkoznak a Csepel-sziget alsó szigetzugi részével vagy a Dunakanyar periférikus helyzetben lévő településéivel, amelyek bár rengeteg történeti és természeti kinccsel rendelkeznek, jelenleg kevésbé tudnak bekapcsolódni a turisztikai forgalomba.

Az új szakasz pontos programterve még készül, de első eseményként már februárban megrendeznek egy online konferenciát, a későbbiekben pedig - a korábbiakhoz hasonlóan - workshopok, tanulmányutak, képzések, jó gyakorlatok bemutatása segíti a résztvevőket, de konkrét turisztikai terv is megvalósul egy-egy településen - mondta Ambrus András.