Ezek a hazai úti célok a legnépszerűbbek szilveszterkor

Forrás: turizmus.com

 2023. december 28. 10:29

Az év utolsó hétvégéjére már eddig 11%-kal több előfoglalás érkezett, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a több mint 365 ezer vendégéjszakából 207 ezret vidéken, míg 158 ezret Budapesten terveznek eltölteni az utazók.

A legnépszerűbb szálláshelyek ezúttal is a hotelek, amelyekben 2022-höz képest mintegy 10%-kal nőtt az előfoglalások száma. A szilvesztert utazással összekötni vágyók körében a 2 éjszakás, 2 fős előfoglalások a legjellemzőbbek.

Az NTAK adataiból az is kitűnik, hogy a külföldről érkezők 72%-a Budapesten kikapcsolódva lép át az újévbe. Tavalyhoz képest 14%-kal több foglalás érkezett az év utolsó napjaira a fővárosba. Legtöbben várhatóan Olaszországból, Spanyolországból és Németországból érkeznek, de Franciaországból és az Egyesült Királyságból is számos turista ünnepli majd a szilvesztert a magyar fővárosban, mely kerékpáros desztinációként is egyre népszerűbb.

A fővároson kívüli szálláshelyek összességében 12%-kal magasabb hazai szálláshelyi forgalomra számíthatnak 2022 azonos időszakához képest. A nemzetközi vendégek foglalásai pedig még ennél is nagyobb mértékben, 13%-kal emelkedtek. A vidéken előjegyzett vendégéjszakák 77%-át, összesen 160 ezer éjszakát a hazai utazók foglalták le, a külföldi vendégekhez pedig 47 ezer vendégéjszaka köthető.

A legnagyobb bővülést Mátra-Bük könyvelheti el

Fotó: MTÜ

A vidéki desztinációk közül – ahogy tavaly – az óév utolsó hosszú hétvégéjén is a Balaton és a Mátra-Bükk szálláshelyei örülhetnek a legtöbb vendégnek. Idén a dobogóra került Bük-Sárvár, amely jelentős vendégforgalomra számíthat az előfoglalások alapján. A legnagyobb bővülést Mátra-Bük könyvelheti el, ahová az ünnepi hétvégére közel 4 ezer vendégéjszakával több foglalás érkezett, mint az előző évben.