Ezek a legfenntarthatóbb úti célok Magyarországon, meglepő a sorrend

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 15:16

"Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit" – jelentette ki az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, utalva a globális felmelegedésre. Hogyan ítélik meg az emberek a saját felelősségüket az ENSZ Fenntartható Globális Céljainak eléréséért? Ezt vizsgálta a fenntartható turizmusra fókuszálva egy felmérés.

A Green Destinations magyarországi képviseleteként is működő Innotime Hungary Kft. által, 1007 fős mintán elvégzett primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe, azt is vizsgálva, hogy jelenleg miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, s mely térségekre tekintenek fenntartható úti célnak a válaszadók.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy miközben a válaszadók mintegy 38%-a számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek nincs elég információja ahhoz, hogy ebben a kérdésben bármit is nyilatkozni tudjon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség ebben a témában. A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége. Sokkal kevesebben gondolták azt, hogy a településvezetésnek kellene tennie átfogóan valamit ezekért a célokért, s még kevesebben vélik, hogy az utazó saját maga is felelős a fenntarthatóság biztosításáért.

Ezt erősíti az a tény is, hogy a megkérdezettek 54%-a csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célt válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, s csak a 15%-uk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében.

A felmérésben résztvevők többsége szerint a legfenntarthatóbb hazai úti cél Tokaj-Hegyalja

Fotó: Innotime Hungary

Jelenleg a válaszadók 45%-a számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár a felmérés készítői szerint reményt keltő, hogy további 29%-uk az ilyen úti célokat preferálja, ha árban elérhető.A szolgáltatói felelősségre hívja fel a figyelmet ugyanakkor az a tény, hogy a válaszadók 29%-a már tudatosan keresi a fenntartható szállásokat. Ennél magasabb azoknak az aránya (38%), akik ezt a szempontot figyelmen kívül hagyják, további 25%-uk  pedig nem tudja, hol szerezhet erről információt.

Mindez két nagyon fontos feladatot vetít előre: egyfelől segíteni kell a helyi turisztikai szolgáltatókat abban, hogy a saját egyéni felelősségi körükben újragondolják a szolgáltatásaikat, másfelől pedig az újragondolt szolgáltatásokon keresztül szükséges az utazói felelősségre is a jelenleginél sokkal intenzívebben felhívni a figyelmet – állapítják meg a kutatás készítői.

 

Mit tekintenek fenntartható úti célnak?

A kutatás másik fontos kérdésköre, hogy mit tekintenek fenntartható úti célnak az utazók. Elsősorban a természetjáráshoz (67%), illetve a falusi térségekhez kötődő (54%), anyagilag elérhető (34%) térségekre tekintenek így.

A fenntartható úti célok rangsorának kialakításakor egyenként lehetett voksolni Magyarország kiemelt turisztikai területeire.

Ez alapján a top 5 fenntartható desztináció a válaszadók szerint:

  1. Tokaj-Hegyalja (51%)
  2. Hévíz (44%)
  3. Esztergom és a Dunakanyar (43%)
  4. Balaton (38%)
  5. Eger (30%).