Ezek lettek az ország legvirágosabb balkonjai és kertjei

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 11. 09:33

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt „Virágos balkonok, virágos kertek" verseny győzteseit. A legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak.

A győztesek kihirdetésével véget ért az idei Virágos Magyarország verseny, amelyet rendhagyó módon a települések helyett a lakosság számára hirdetett meg a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A „Virágos balkonok, virágos kertek" kiírás országszerte hatalmas népszerűségnek örvendett. Mindkét kategóriában az összes megyéből érkezett pályázat, a legszebb kertek kategóriában Pest megye, Budapest, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megye volt a legaktívabb, míg a legszebb balkonok kategóriában a fővárost Pest és Győr-Moson-Sopron megye követte a nevezők számában - áll a szervezők közleményében.

A három legszebb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták például a legszínesebb növénykavalkádot, a legkisebb vagy a legharmonikusabb balkonkertet, a legromantikusabb előkertet, a leginkább fenntartható megoldásokat, de egy-egy Bálint Gazda emlékdíjat is odaítéltek Magyarország kertésze, a verseny egykori zsűritagja tiszteletére. Az emlékdíj az olyan pályázatokat díjazta, amelyek a dísznövények és a gyümölcsök, valamint a zöldség-, illetve fűszernövények együttélésére építettek.

A versenyre a közösségi médiában is nagy figyelem irányult: a Virágos Magyarország Facebook oldalán zajló közönségszavazáson mintegy 16 600 szavazat érkezett a különböző pályázatokra.

Sokakat megmozgatott a verseny országszerte

Fotó: Virágos Magyarország / Facebook

Az első 3 legvirágosabb balkont és előkertet 150 ezer forintos kertészeti utalvánnyal jutalmazták, ezen kívül a 8-8 különdíjas pályázat 100 ezer forint értékű kertészeti utalvánnyal gazdagodott. A közönségszavazás 3-3 kategóriagyőztese is 100 ezer forint értékű kertészeti utalványt nyert, illetve mindkét kategória szavazói között 3-3, egyenként 25 ezer forint értékű utalványt sorsoltak ki.

A balkonkertek esetében, bár még mindig a klasszikus egynyáriaké a főszerep, a zsűri szerint örömteli, hogy egyre többen alkalmaznak fűszernövényeket és évelőket is. A szakemberek szerint a pályaművek bebizonyították, hogy a legkisebb helyen is lehet harmonikus és használható kerti teret kialakítani.

A balkonkertészkedők találékonyságát mutatja, hogy szinte bármit lehet ültetőedénynek használni, és nincsen olyan tárgy, ami ne válhatna kerti dísszé egy kreatív kompozícióban. Jellemzőek a bátor színkombinációk is, amelyek vidám színfoltot adnak az épített környezetben.

Az előkertek esetében arra hívták fel a figyelmet a kertészeti szakemberek, hogy a hozzáértő gondoskodást mutatva jellemzően egészséges, ápolt növények voltak a beküldött képeken, illetve itt is megfigyelhető, hogy egyre több virágzó vagy levéldíszt adó évelővel is találkozhatunk a legkülönfélébb hazai kerti kompozíciókban. Bár hagyományos falusi előkertből kevés volt a beküldött pályaművek között, a tradicionális parasztkerti növények, mint a liliom, a körömvirág vagy a zsálya sok előkertben visszaköszönnek.

 

A „Virágos balkonok, virágos kertek" verseny győztesei

Balkon-kategória

Legszebb balkon: Tóth Szilvia, Budapest

Legszebb balkon: Markovits András, Kőszeg

Legszebb balkon: Frekot Erika, Budapest

Bálint Gazda díj: Némethné Szarvas Kata, Budapest

A legkisebb balkonkert: Dr. Krizsán Szilvia, Budapest

Legvirágosabb tetőterasz: Nagyunyomi-Sényi Anna, Budapest

A legszínesebb növénykavalkád: Mosonyi István, Budapest

Jó térelosztás, egyedi megoldások: Béndek Adrienn, Székesfehérvár

Harmonikus balkonkert: Kovács Zsolt, Budapest

A nyugalom oázisa különdíj: Pócsi Nikolett, Miskolc

Kreatív egyedi megoldások: Lipák Lilla, Debrecen

Előkert-kategória

Legszebb előkert: Lammel Krisztián, Pécs

Legszebb előkert: Rákászné Sinka Erika, Budapest

Legszebb előkert: Vértesi Andrea, Oroszlány

Bálint Gazda díj: Kőhidi Györgyné Marika, Orosháza

A legszínesebb növénykavalkád: Németh Zoltán, Siófok

Hagyományőrző kert: Feldman Renáta, Kerekegyháza

Romantikus előkert: Homok Margit, Gödöllő

Szakszerű fenntartás: Tóthné Ivarg Andrea, Hajdúsámson

Egzotikus növényalkalmazás: Szabó Diána, Hévíz

Változatos növényalkalmazás: Weiling Júlia Luca, Pécs

Ápolt zöldkert: Erdei-Nagy Mónika, Gesztely

A közönségszavazás nyertesei

Balkon-kategória

Kovács Marianna, Békéscsaba

Beke Gyöngyi, Császár

Bene József, Szomolya

Előkert-kategória

Tóthné Vattamány Andrea, Nyíregyháza

Záhorszki Jánosné Brigitta, Érsekvadkert

Ungvölgyiné Paulik Zsuzsanna, Gyomaendrőd

A közönségszavazás során szavazatot leadók közül nyereményben részesül Tóth Sándorné, Kecskés Sándorné, Gondáné Árvai Marika, Kémenes Imre, Boda-Kollár Renáta, Fülöpné Szerényi Hermina.