Ezt kell tudni a védettségi igazolvány telefonos applikációjáról

Forrás: turizmus.com

 2021. május 13. 10:16

Az oltási igazolvány mellett az elektronikus applikációval is igazolhatjuk majd, hogy megkaptuk az oltást. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az illető koronavírus elleni védettségét – írja a magyarnemzet.hu.

A Koronavírus Sajtóközpont hangsúlyozza: az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér)-mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ – emeli ki a cikk.

Az alkalmazás az oltott nevét, taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg, az adatok hitelesítése pedig QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control).

Az EESZT lakossági portálján a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész

Fotó: www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

Az alkalmazás használatáról szólva közölték azt is: az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell. Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT lakossági portáljára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyiigazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész.

A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN-kódot kell használni.

A regisztrálás után az applikáció használata az alábbiakból áll:

  • a bejelentkezés a hatjegyű PIN-kóddal;
  • a Covid-oltásigazolás nevű menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.

 

A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása értelmében mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas az oltás tényének az igazolására, de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi.

Abban az esetben pedig, ha az állampolgár egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát – írják.