Farmoson köszönti Magyarország a Föld Napját

Forrás: turizmus.com

 2017. április 18. 17:23

Tavaly 1,6 látogatót regisztráltak a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményei.

A magyar nemzeti parkok évente 3-4 milliárd forint állami támogatást kapnak, míg saját bevételeik mintegy 8-10 milliárd forintot tesznek ki – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára az április 22-én megrendezendő Föld Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint az igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeibe belépőjegyet váltott és az igazgatóságok ökoturisztikai szolgáltatásait igénybe vevő regisztrált látogatók száma 2016-ban már megközelítette az 1,6 milliót. Az elmúlt évek dinamikus látogatószám-növekedése figyelemre méltó a turizmus szemszögéből is – tette hozzá.

A Föld Napjának magyarországi központi rendezvényét az idén a korábbiaktól eltérően nem a fővárosban, hanem a Pest megyei Farmoson tartják: a Vízparti Élet Háza előtti területen felállított sátrakban várják a kiállító szervezetek április 21-én 10 és 17 óra között az érdeklődőket, elsősorban a gyerekeket, családokat.

Vízparti Élet Háza, Farmos

Fotó: hajtapartja.hu

A nemzetközi program keretében – április 22-én – 192 országban hívják fel a figyelmet a bolygó környezeti problémáira, valamint a környezettudatosabb életmódra, amely kiterjed többek között az élővilág sokszínűségének és a természeti kincseknek a megismerésére és megóvására, a nyersanyagokkal való takarékos gazdálkodásra, a másodnyersanyagok felhasználásának növelésére, vagyis a hulladékká vált anyagok megfelelő válogatására és hasznosítására.

Az ENSZ közgyűlése 2017-et a fenntartható turizmus tematikus évévé nyilvánította, amelyben a nemzeti parkok kiemelkedő szerepet töltenek be – emlékeztetett az államtitkár. Rámutatott: a központi nyilvántartás szerint több mint 800 létesítményben folyik ökoturisztikai, környezeti nevelés, amelyből 343-at részben vagy teljes egészében valamelyik nemzeti parki igazgatóság tart fenn.

Kapcsolódó cikkek

Szlovénia zöldre hangolva

2017. április 11.