Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2022. január 13. 11:52 / Utoljára frissítve: 2022. február 08. 21:29

Változnak a védettségi igazolvány szabályai, az oltottsághoz februártól harmadik vakcina is kell, ha a második oltás hat hónapnál régebbi. A gyógyultaknak nem jár majd az igazolvány – jelentették be a Kormányinfón.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy az omikron miatt változtatnak a szabályokon: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.

Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.

A koronavíruson "átesettség" nem jelent védettséget. A gyógyultaknak így nem jár majd igazolvány.

Nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt – tette hozzá a miniszter.

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, az átesettség pedig nem jelent védettséget

Fotó: kormany.hu/Vadnai Szabolcs

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, amelyből 5 nap után negatív teszttel lehet „kiszabadulni”. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

A miniszter elmondta, hogy a negyedik hullám ugyan leszálló ágban lenne, de az omikron variáns megjelenésével a fertőzésszám dinamikusan nő, és a következő hetekben a megbetegedések száma rekordot dönthet.

Az omikron a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár, s a kórházi kapacitások tekintetében jól állunk – az ágyak 25 százalékán ápolnak covidos betegeket –, jelentette ki Gulyás.

Mint rámutatott, azt látni más országokban is, hogy a megbetegedések számából nem következik hasonlóan növekvő kórházi betegszám és halálozás. A járvány ötödik hulláma remélhetőleg Magyarországon is ezeket a trendeket fogja követni.

*

Frissítés:

Májusi 1-jéig érvényes a védettségi igazolvány

A korábbi bejelentéssel ellentétben, a kormány végül február 15. helyett május 1-jére tolta ki a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá alakulását, igazodva az uniós gyakorlathoz. Azok a védettségi igazolványok, amelyek fertőzésen való átesettség alapján vannak kiállítva, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.