Felelős szakmai kommunikációval a turizmusért

Szerző: Princzinger Péter - Fenyvesi Judit

Forrás: turizmus.com

 2020. március 31. 19:45

Számos szakmai szervezet végzett felmérést és fogalmazott meg javaslatokat a jelenlegi, rendkívüli helyzet kapcsán, melynek tényét és eredményeit igyekeztek nyilvánosságra hozni. Nem mindent osztottunk meg. Összefoglaltuk, hogy a hírszelektálás és -gyártás során milyen tényezőket vettünk figyelembe.

Megváltozott kontextus

A turizmusban működő szakmai szövetségek és vezetőik megszokhatták, hogy ha tagjaik érdekében, illetve ügyeiben megnyilvánulnak, akkor az általuk gyártott vagy küldött tartalmak – kérésükre – nálunk megjelennek. Ezeket a maga helyén kezeljük: az adott intézmény és az azt képviselő személy önreprezentációjának vagy önkifejezésének a részeként, szakmai kontextusban.

Az elektronikus média világában sok esetben az adott írás persze „kilép ebből a kontextusból", könnyen és gyorsan szétszóródnak a tartalmak a különböző médiafelületek és kommunikációs csatornák közvetítésével.

A jelenlegi rendkívüli helyzetben minden elemzőnek nagyobb a felelőssége

Fotó: 123rf.com

Ma minden hír, minden közlemény értelmezési keretét a koronavírus-járvány miatt előállt helyzet jelenti.

A világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet időszakában kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ha egy közlemény vagy egy adott szegmensben készült felmérés eredménye esetében felmerül, hogy nem felel meg a reprezentativitás követelményének, vagy bizonytalan módszertani lábakon áll, vagy érdemi, szakmai érvekkel és adatokkal alátámasztott javaslatot nem tartalmaz, legrosszabb esetben a szerző láthatóan öncélúan igyekszik ismertséghez jutni, végső soron tehát épp a pánik fokozására alkalmas, akkor annak nem biztosítunk médianyilvánosságot.

Sarkosabban fogalmazva: „a 15 perc hírnév nem automatikusan jár".

Szerkesztőségünknek nem áll módjában minden átvett közlemény hátterét minden részletre kiterjedően megvizsgálnia, de független szakmai médiakiadóként jogunkban áll, sőt kötelességünk szelektálni a nem saját gyártású tartalom esetében, hogy valóban hiteles, pontos tájékoztatást nyújtsunk olvasóinknak és más médiaszolgáltatóknak. Ennek a felelős magatartásnak a jegyében adtunk teret például az MSZÉSZ, a MUISZ vagy épp az MVI anyagainak, másokénak pedig nem.

 

A hiteles és hivatalos kommunikáció értéke

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) még a válság „kirobbanása" előtt több alkalommal is összehívta a szakmai szereplőket, és az első pillanattól fogva képviseli az ágazat érdekeit a kormány előtt. Az MTÜ és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványa (MTSZA), a „szövetségek szövetsége" közösen megbízást adtak egy gyakorlott, tapasztalt tanácsadó cégnek egy gyors helyzetelemzés és egy „újjáépítési akcióterv" előkészítésére.

Ennek első eredményei már láthatóak, hiszen a Kormány a turisztikai vállalkozásoknak elsőként nyújtott segítséget, valamint az MTÜ javaslataira támaszkodva akciótervet készít a turizmus további megsegítésére.

Jelenleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a Kormánynál és a járványügyi szerveknél sem hitelesebb, sem gyorsabb információt nem tud adni senki. A hiteles tájékoztatásra a Kormány, az Operatív Törzs és a Magyar Közlöny hivatott. A naponta tartott tájékoztatók és a megjelenő rendeletek tartalmazzák a hiteles információkat, melyeket egyébként az MTÜ folyamatosan megoszt a szakma szereplőivel.

Gyakorlatilag ma Magyarországon mindenki élőben követi a döntéshozatalt, továbbá minden hivatalos információ elérhető a koronavirus.gov.hu honlapon. A Kormány emellett elindította a 1818-as kormányzati ügyfélvonalat, amely a telefonos megkereséseket kezeli.

 

Az egyenes út a legbiztonságosabb – az információáramlás helyes iránya

A Kormány világosan kijelölte a védekezés „menetrendjét": első az emberélet védelme, második az alapvető szolgáltatások, ellátás megszervezése és a gazdaság-, valamint munkahelymentés, majd ezután jöhetnek a már a válságból való kilábalást, a felépülést, az újrakezdést szolgáló tervek és lépések.

A bajban az egyenes út nem csupán azért hatékony, mert a legrövidebb, hanem azért is, mert ilyen értelemben biztonságos. Amint Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója már többször és kifejezetten kérte, a szakmai szervezetek részéről most az a segítség, ha javaslataikkal támogatják az MTÜ-ben zajló munkát, a közös gondolkodást.

Amennyiben egy szakmai szövetség készít tehát egy gyors felmérést, és ebből pedig egy tájékoztatást a döntéshozóknak, akkor annak jelen helyzetben nem a szakmai médiában van a helye, „nyílt levélként", hanem első körben közvetlenül a döntéshozókhoz, vagyis nevesítve az ország és a főváros turisztikai vezetéséhez kell eljutnia.

A javaslatok célba juttatásának fóruma tehát– annak témájától függően – az MTÜ és az MTSZA által működtetett munkacsoport, melynek munkáját a Boston Consulting Group tanácsadó cég segíti, vagy a Főváros turizmusért felelős illetékes vezetője.

Az MTÜ, az MTSZA és a BCG együttműködésében készül az ágazat újjáépítési akcióterve

Fotó: 123rf.com

A turisztikai ágazat tájékoztatásáról az MTÜ saját honlapján gondoskodik, amely immáron praktikusan napi frissítésű „koronavírus hírportál" üzemmódban működik. Itt megjelenik minden releváns információ és szakmai üzenet.

 

Előremutató kommunikáció és helyes időzítés

Ma még szinte mindenki a pánik, az összeomlás hatása alatt van; a turizmus gyakorlatilag leállt. Ha sikerül a vírus terjedését lassítani, akkor éppenséggel el is húzódhat ez az időszak.

A várakozásunk az, hogy először a hazai kereslet fog megmozdulni, a belföldi utazás iránti bizalom támad fel. Aztán fokozatosan megérkeznek majd a külföldi vendégek is. Külön kérdés, hogy mikor kezd éledezni a MICE piac. Lehet-e szeptemberben, októberben, novemberben konferenciákat, corporate meetingeket szervezni, illetve ezek szervezői bíznak-e már az utazás biztonságában, és ha igen, bíznak-e bennünk, jönnek-e hozzánk?

Ma még csak feltételezéseink, várakozásaink vannak, azonban jelen pillanatban senki nem jelentheti ki biztosan, tudja, hogy milyen kommunikációval, milyen tartalomszolgáltatással és főleg, hogy mikor lehet újra indulni. Ez ugyanis rajtunk kívülálló, legfeljebb becsülhető körülmények alakulásától függ.

A fentebb vázolt felelős és óvatos hozzáállással biztosan nem hibázunk, ha – a történések, bejelentések tárgyszerű közlésén és kommentálásán túl – a válság átvészeléséhez, az újrakezdéshez reményt, hitet adó írásokat közlünk. Nyilvánvalóan figyelnünk kell arra is, hogy mit csinálnak a versenytársaink, akikkel együtt állunk majd a startvonalra.

Emellett szakmai támogatást kell adnunk a vállalkozásoknak az újrainduláshoz, a kilábaláshoz, a vállalkozások jövőbeli sérülékenységének csökkentéséhez. Ebben számítunk a szakmai szereplők együttműködésére.

Szerzők:

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke és Fenyvesi Judit, a Turizmus Kft. tartalomfejlesztési igazgatója