Félig lecserélt állománnyal várja az újranyitást a biztonsági szektor

Forrás: turizmus.com

 2021. május 26. 13:16

A turizmus, a vendéglátás és a rendezvények újraindulása a biztonsági szektort is több mint egy éve nem látott, komoly kihívás elé állítja. A szegmens megsínylette az elmúlt időszakot, így a szakemberek a színvonal romlásától és az ágazat újbóli „feketedésétől” tartanak.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) alelnöke elmondta, hogy „a járvány kitörése előtt nagyjából 80 ezres hazai vagyonőrállomány mostanra mintegy 75 ezresre csökkent." Hozzátette, hogy ugyan ez önmagában nem drámai különbség, de óvatos becslésünk szerint a jól képzett szakemberek több mint 40 százaléka hagyta el a pályát, miközben egyre nagyobb a kereslet.

A rutinos vagyonőrök hiánya azért is probléma, mert az újraindulás miatt sokszor gyorsan kell jelentős létszámú biztonsági csapat, ahol az új emberek betanításában, összecsiszolásában nagy szerepük lenne a rangidős, tapasztalt kollégáknak.

Romasz Sándor, a Magyar Testőr Szövetség korábbi elnöke, a Nevadasec Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint észrevehető, hogy "az idegen nyelveken beszélő, konfliktusokat jól kezelő biztonsági őrökre nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen többek közt a védettségi igazolványok ellenőrzése is a feladatok közé került."

biztonsagi_123rf

A pandémia alatt a személy- és vagyonőrök 40 százaléka hagyta ott a szakmát

Fotó: 123rf.com

A szakember hozzátette azt is, hogy megfelelő díjak nélkül nem lehet versenyképes bért fizetni, anélkül pedig a legjobbak előbb-utóbb elhagyják a szakmát. "A vagyonvédelem jelen pillanatban egyike a legalulfizetettebb, legkevésbé megbecsült szakmáknak, pedig sokan testi épségüket kockáztatják megbízóikért” – mondta.

Német Ferenc úgy látja, az oltásokat és a különböző szektorok teljes újraindulását nézve 6-8 héttel vagyunk Nyugat-Európa nagy része előtt, ami azt jelenti, hogy ezen a nyáron még aligha csábítanak el külföldre nagy mennyiségű vagyonőrt.Azonban Romasz Sándor szerint még akkor is, "ha nem kerül sor újabb drasztikus korlátozásokra, legalább két évre lesz szükség az ágazat helyreállásához.”

Rávilágított a mostani helyzet egy másik kockázatára is: „Egy ilyen év után, amikor a megrendelők is pénzszűkében vannak, félő, hogy ismét előtérbe kerülhetnek az adóelkerülésre játszó, a vállalási díjakat a NAV által megállapított minimum alatt tartó cégek. Pedig a hatóság korábban leszögezte, a megbízót is terhelheti felelősség, ha nem győződik meg üzleti partnere törvényes működéséről. A szakma nem akar több botrányt, stabilitásra, tisztességes vállalási díjakra, jogkövető, megbízható cégekre van szükség az ágazatban" – hangsúlyozta.