Egy felmérés szerint idén is rekordokat dönthet a belföldi turizmus

Forrás: turizmus.com

 2022. március 24. 10:55

A hazai piacban még mindig van tartalék és az elmaradó orosz turisták helyét – megfelelő megoldásokkal – átvehetik a magyarok – derül ki abból a felmérésből, amelyet a TÁRKI készített az Everguest megbízásából.

Míg két éve a koronavírus-járvány, most az ukrán-orosz háború állítja kihívás elé a magyar szállásadókat. A dráguló energiaárak és a várhatóan elmaradó orosz turisták miatt, ismét kihívásokkal kell szembenéznie a hazai turizmusnak. Akárcsak 2020-ban és 21-ben, úgy idén is a magyar emberek lehetnek a belföldi turizmus megmentői – derül ki az Everguest által lapunknak megküldött összefoglalóból.

„A rendszeresen utazó magyarok 87,5 százaléka tervez utazást idén, ami tavalyhoz képest közel 16%-os növekedést jelentene. Szintén jó hír, hogy a többségük belföldön szeretne kikapcsolódni. Elhúzódó háború esetén még többen választhatják az itthoni kikapcsolódást. Nagyot mentek tavaly a vidéki magánszállások és továbbra is népszerű a Balaton. A legjobb hír, hogy Budapest felemelkedésének is tanúi lehetünk idén" – foglalta össze a kutatás eredményeit Belán Miklós, az Everguest vezérigazgatója.

Belán Miklós: Kulcsfontosságú, hogy nagy figyelmet helyezzünk a belföldi vendégkör megszólítására

Fotó: Everguest

Az elmúlt két évben a hazai turisztikai szektor szereplői minden erejüket bevetve próbáltak a víz fölött maradni, amiben segítettek az állami támogatások is. Ez a küzdelem sok esetben nagy áldozatokkal járt, ugyanakkor bizonyos területeken olyan folyamatokat is felgyorsított, amelyekre a korábbi környezetben nem lett volna lehetőség. Új stratégiák, innovációk, új célok jelentek meg a piacon.

 

Működik a Budapest-stratégia

Az elmúlt években egyre komplexebb turisztikai programok jöttek létre Budapesten, amelyek már nemcsak a külföldi turistákat, hanem az itt élőket is megcélozták. A szakértők úgy vélik, 2022-ben a koronavírus várható visszaszorításával reális cél lehet a 2019-es szint újbóli elérése, és akár annak a meghaladása is.

A korábbi évekhez képest nőtt azoknak a rendszeres utazóknak a száma, akik szívesen kikapcsolódnának Budapesten. A megkérdezettek 50,8%-a mondta azt, hogy szívesen választaná 2022-ben utazási céljául Budapestet. Tavaly ugyanez a szám 22,3% volt, ami nagyon figyelemre méltó növekedést jelent.

„Komoly siker Budapest belföldi népszerűsítésének programja. Kulcsfontosságú, hogy a külföldi turizmus fokozatos visszatérése mellett továbbra is nagy figyelmet helyezzünk a belföldi vendégkör megszólítására. Egyrészt Magyarország fővárosát minden magyarnak ismernie kell, másrészt tanulva a múltból: Budapest turizmusának több lábon kell állnia" – szögezte le Belán Miklós.

 

A koronavírus-járvány talán a fővárosi turizmust sújtotta a leginkább, tavaly mégis emelkedni tudott a város iránti belföldi érdeklődés. Bár 2021-ben a kedvezőbb szabályozási környezetnek köszönhetően már lényegesen több külföldi turista érkezett, számuk még mindig elmarad a 2019-es szinthez képest.

 

Nagyot ment tavaly a magyar vidék

Külön érdekesség, hogy az elmúlt évben kifejezetten nagy volt a magyar vidék vonzereje. A válaszadók 39%-a mondta azt, hogy 2021-ben valamilyen vidéki úti célt választott; a Balaton lett a legnépszerűbb 35%-al. Több válasz megadása esetén pedig szintén a vidék erősödése volt megfigyelhető. Európai úti célja a válaszadók közel 21%-ának volt, Európán kívüli pedig közel 3%-nak.

 

A központi adatok alapján, tavaly a vidéki vendégéjszakák száma 20 százalékkal volt magasabb, mint 2020-ban, a vidéki szálláshelyek esetén 31%-os árbevétel-növekedés volt megfigyelhető 2020-hoz képest, ami szintén azt mutatja, hogy a magyar vidéki turizmus erősödik.

A koronavírus következtében külföldön megtapasztalt szigorúbb utazási feltételeknek is köszönhető, hogy az emberek a magyar vidék felé fordultak. A felmérés azt mutatja, hogy a számos turisztikai attrakciónak is köszönhetően tartósan fennmaradhat az érdeklődés a vidék iránt – a Covid várva várt visszahúzódását követően is.

 

Alkalmazkodunk a koronavírushoz

Az elmúlt két évhez képest 2022-t már sokkal pozitívabban ítélik meg a szakemberek. A védőoltásoknak és az általános immunitás megerősödésének is köszönhetően egyre bizakodóbbak az ágazati szereplők.

Belán további Covid-hullámok megjelenésének esélyére is figyelmeztetett, de szerinte az emberek ellenálló képessége és mentalitása miatt ez már sokkal kisebb mértékben fogja befolyásolni az utazási kedvet.

Tavaly még jelentősen befolyásolták a koronavírus miatti korlátozások az európai és az Európán kívüli utazási szándékot. Az idén utazni tervezők 37,5%-a mondta azt, hogy a Covid miatti korlátozások, vagy a vírustól való félelem miatt nem utazott tavaly. Ez a szám az átoltottságnak és a vírus várható gyengülésének következtében valószínűleg tovább fog csökkenni. Az emberek továbbra is tartanak a vírustól, ugyanakkor határozottan elutasítóak további korlátozások bevezetésével kapcsolatban.

A cégvezető a kutatás mellett kitért az orosz–ukrán háborúra is, amely szerinte – amennyiben elhúzódik – várhatóan szintén a belföldi utazási kedvet fogja növelni. Belán szerint a körülmények miatt újratervezésre van szükség a szakma részéről.

Megfelelő adaptivitás esetén, az ajánlatok átszervezésével és új, kifejezetten a magyarokat célzó programelemekkel, újra a belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet – olvasható az Everguest közleményében.