Félmilliárd plusz a Turisztikai Célelőirányzatnak

Forrás: turizmus.com

 2016. április 27. 20:45

A nemzetgazdasági miniszter által április 26-án benyújtott költségvetés-tervezetben 486 millió forinttal magasabb összeggel szerepel a Turisztikai Célelőirányzat, mint idén, viszont az Agrármarketing Célelőirányzat gyakorlatilag nem változott.

A 2017. évi költségvetés tervezetében 5,861 milliárd forinttal szerepel a Turisztikai Célelőirányzat, míg az Agrármarketing Célelőirányzat 1.816 milliárdot tesz ki. Ez utóbbi csak látszólag több, mint az idei 842 millió forint, ugyanis a kétévente megrendezésre kerülő OMÉK rendre megkapja az egymilliárd körüli támogatást.

A két célelőirányzat döntő részben a Magyar Turizmus Zrt. – mostantól a Magyar Turisztikai Ügynökség – működését és marketing tevékenységét hivatott finanszírozni.

Messzemenő következtetést ezekből a számokból azért nem érdemes még levonni, mert vélhetően megérkezik majd a három évre szóló, 8,35 milliárd forintos uniós marketingkeret első fejezete is.

Másrészt, talán nem vérmes remény, hogy 2017-től az idegenforgalmi adó, illetve annak költségvetési kiegészítése részben még marketingcélokat szolgáljon, valamint egy esetleges, nagy arányú szálláshelyi és/vagy vendéglátóipari áfacsökkentés hozománya lehet az a 10 milliárd forintot jóval meghaladó összeg, amelyet a szálláshelyek, illetve a vendéglátóhelyek ajánlanának fel a nemzeti marketingalapba.