Félrement az erzsébetvárosi Airbnb-szabályozás?

Forrás: turizmus.com

 2019. január 13. 10:35

A Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke szerint az Airbnb-re vonatkozó új erzsébetvárosi szabályozás áremelésekhez és a fekete gazdaság növekedéséhez vezet.

Korábban beszámoltunk arról, hogy  az erzsébetvárosi önkormányzat január elején életbe lépett rendelete alapján a VII. kerületben egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, aminek költsége 2 millió forint plusz áfa. Schumicky Balázs, Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke a Trend FM-nek adott interjújában a szabályozást „ostobának és a kormányzati szándékkal ellentétesnek” nevezte.

A január 7-én életbe lépett szabályozás csak az új szálláshelyekre vonatkozik, a meglévőket nem érinti. Így a turizmus okozta problémákat nem fogja enyhíteni, viszont csökkenti a növekedési ütemet, és a fekete gazdaság felé tereli az érintett új, egyéb szálláshelyeket. Korábban elindult egy nagyfokú fehéredés, ennek a szabályozás az útjában áll. Romlik az ingatlanok jövedelmezősége, ami a befektetőket is elbizonytalaníthatja, a rövidtávú bérlet valamint a garázsok ára pedig valószínűleg emelkedik majd.

A VII. kerületben a legmagasabb a parkolóhely-megváltás díja

Fotó: pexels.com

Budapest különböző kerületei nem egységesen szabályozzák a rövidtávú lakáskiadást. A VI. kerületben például szintén kötelező a parkolóhely-megváltás, bár ott más a szabályozás alapja, és ott a társasházak szervezeti és működési szabályzatában engedélyezniük kell az airbnb-zést. Erzsébetváros esetében egyelőre nem lehet tudni, a lakóközösség milyen hozzájárulása szükséges a működéshez.

A teljes interjút meghallgathatják ITT.