Felújítják a Dél-Alföld egyetlen erődtemplomát

Forrás: makohirado.hu

 2018. február 20. 09:39

A Makó közelében fekvő Óföldeák erődtemploma 83,5 millió forintból újulhat meg.

83 millió 500 ezer forint támogatást biztosított a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága a “Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok” előirányzatából a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére, az óföldeáki erődtemplom helyreállítására – tudta meg az egyházmegyétől a makohirado.hu.

A szerződéskötés után megkezdődik az állapotrögzítő felmérés, amely az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésének alapjául szolgál.

Alig tudja valaki, hogy Makó közelében ilyen építészeti örökség található

Fotó: wikipedia / Burrows

Az erődtemplomot a 15. század második felében építettek. A Dél-Alföld egyetlen olyan temploma, mely dombon – többek szerint egy vaskori kurgánon – áll, s árok veszi körül. Védfala a 15-16. században épülhetett. A 16. század végén elnéptelenedett a falu. A templomot is csak annak 1723-as újratelepülésekor építették újjá. 1845. május 28-án a Tisza és a Maros együttes árvize elvitte a falut, lakói nagy része el is költözött, megalapítva a mai Földeákot. Az erődtemplom felszerelését átvitték Földeákra, s az erődtemplomot magtárrá alakították. A folyószabályozások után a falu lakói visszatelepültek, majd a templomot 1874-ben hosszirányban bővítették, s a földbirtokos, Návay László hétéves szibériai száműzetésében tett fogadalma szerint, 1923-24-ben helyreállították.

Utoljára közel 20 évvel ezelőtt renoválták a különleges műemléképületet.