Felvételi ponthatárok a turizmusban: 280-tól 427-ig

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. július 25. 11:12

Akár 280 ponttal is be lehetett kerülni az idén ősztől induló turizmus-vendéglátás alapképzésre, ugyanakkor van olyan intézmény, ahol ehhez 427 pontot kellett összegyűjteni.

427 pontot kellett legalább elérnie annak, aki a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás alapképzésén, államilag finanszírozott formában kezdheti el tanulmányait idén ősztől. Ezzel szemben akadnak olyan – elsősorban fizetős – turizmus alapképzések, ahová akár már 280 ponttal is be lehetett az idén kerülni – ez derül ki összesítésünkből.

A Corvinus Egyetemen 683 fő jelentkezett turizmus állami ösztöndíjas képzésre, közülük 209 első helyen jelölte meg ezt a képzést – tájékoztatta a turizmus.com-ot a BCE Gazdálkodástudományi Karának oktatási dékánhelyettese, Szántó Richárd.

Nagy volt az érdeklődés idén a turizmus-vendéglátás alapképzés iránt a BGE-n is, tudtuk meg Szalók Csillától, a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetőjétől. A BGE állami ösztöndíjas nappali képzésére idén 25 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. Az intézmény által meghirdetett magyar, angol és német nyelvű nappali és levelező tagozatos (állami ösztöndíjas + önköltséges) alapképzésekre összesen 4441-en jelentkeztek, közülük 1189-en írták be első helyre a BGE-t. A jelentkezők közül a magyar nyelvű nappali képzésre 636 főt vettek fel végül, míg tavaly 620-an kezdhették meg tanulmányaikat.

A felvételi ponthatár az államilag finanszírozott képzéseken 400 pont, míg költségtérítéses forma esetén – a képzéstől függően – ennél jóval kevesebb, 280-320 pont is elég volt a bejutáshoz.

A 400 fölötti pontértékek magasnak tekinthetők még akkor is, ha idén 490 volt – az elérhető 500-ból – a legmagasabb ponthatár, a bejutáshoz ezt a Pécsi Tudományegyetem germanisztika alapképzésére jelentkezőknek kellett elérniük.

Összesítésünk szerint 16 felsőoktatási intézmény kínál az idén ősztől turizmus-vendéglátás alapszakon képzést Budapesttől Nyíregyházán át Pécsig. A felvételi ponthatárok széles határok között, 280 és 427 pont között alakulnak az egyes intézményekben.A turizmus területén hat intézményben indul mesterképzés. A BGE angol nyelvű képzésre 77 ponttal lehetett bekerülni (az elérhető maximum 100 pont), míg a magyar nyelvű képzésre ugyanott 87 pont kellett a bekerüléshez.

A felvételi ponthatárok az össze meghirdetett turizmus-vendéglátás szakon itt érhetők el.

Aki mégsem került be a kívánt szakra, élhet a pótfelvételi lehetőségével

Fotó: pixabay

Mindez azután derült ki, hogy nyilvánosságra kerültek a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi ponthatárai. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 112 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára, és ki hol kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint azt mondta, az országban összesen 78 900 jelentkezőt vettek fel ősztől a felsőoktatási intézmények, 3 ezerrel többet, mint tavaly. Állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább. A nagy többséget az elmúlt évekhez hasonlóan alapképzésre vették fel: csaknem 54 ezer jelentkezőt. Osztatlan képzésben több mint 7 ezren, mesterképzésben 11 ezren vehetnek részt az ősztől – sorolta. A legtöbb jelentkezőt felvett alapképzések között ott van a gazdálkodási és menedzsment szak.

Ami a mesterképzéseket illeti, ott pszichológiára vették fel a legtöbb jelentkezőt, mintegy 560-at. Második a vezetés és szervezés, harmadik a kommunikáció- és médiatudomány, negyedik a nemzetközi tanulmányok szak.

A mesterképzéssel kapcsolatos információk itt érhetők el.

A pótfelvételire július 29. és augusztus 7. között azok jelentkezhetnek, akik egyetlen helyre sem jutottak be, vagy nem is jelentkeztek az általános felvételire. A pótfelvételi szabályai megegyeznek az általánoséval, azzal a különbséggel, hogy a pótfelvételi során csak egy képzési helyet lehet megjelölni. A ponthatárokat augusztus végén hirdetik ki.