Fenntarthatósági bónusszal támogatják az osztrák turisztikai vállalkozásokat

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. június 16. 11:21

Miután az osztrák számvevőszék legutóbbi tavaszi jelentésében élésen kritizálta a nem kellően célhoz kötött és nem minden esetben teljeskörűen alátámasztott turisztikai támogatási rendszert, ezért azt 2023-tól szövetségi szinten új alapokra helyezik Ausztriában.

A jövőben a fenntarthatósági, klímavédelmi célok elérését, valamint a munkavállalók életminőségét elősegítő támogatások, illetve a vállalkozások tőkeellátottságát javító intézkedések kerülnek a turisztikai támogatáspolitika fókuszába – írja blogjában Kovács Balázs, turisztikai szakértő.

Ausztria turizmusért felelős államtitkára, Susanne Kraus Winkler bejelentése értelmében fenntarthatósági bónusz néven új támogatási forma jelenik meg, amely a kedvezményes hitelkonstrukciókkal kombinálható támogatási forma lesz és az ágazat hosszú távú fenntarthatósági céljainak eléréséhez kíván hozzájárulni.

A támogatások odaítéléséről egy transzparens és részletes pontozási séma alapján fognak dönteni – tudható meg az elképzeléseket bemutató tájékoztatóból.

Fenntarthatósági, klímavédelmi célok és a munkavállalók életminőségét segítő támogatások kerülnek a támogatások fókuszába

Fotó: 123rf.com

Az államtitkár elmondása szerint az ausztriai turisztikai kkv-k számára a fenntarthatósági bónusz elsősorban olyan környezet- és klímavédelmi beruházásokra vehetők igénybe, mint például a megújuló termikus energia hasznosítása, körforgásos gazdasági modellek megvalósítása, vagy energiatakarékossági eljárások kidolgozása, illetve fűtéskorszerűsítés.

További támogatható célterület például a személyzet számára jobb munkafeltételeket teremtő beruházások ösztönzése, a rugalmas foglalkoztatottsági formákat elősegítő projektek, mint például a gyermekmegőrzési szolgáltatások, üzemi óvodák gyakorlatának elterjesztése. Támogathatók továbbá a digitalizáció területén a kiberbiztonsági eljárások fokozása érdekében megvalósított beruházások is.