Ferien Messe riport: nő az utazási kedv

Forrás: turizmus.com

 2019. január 12. 11:45

A bécsi Ferien Messe-hez időzítve tette közé minden idők legoptimistább piaci prognóziásátaz ausztriai RUEFA utazási iroda. Kovács Balázs, a GD Consulting ügyvezetője helyszíni tapasztalatok alapján foglaja össze az elemzés lényegét.

A 2019 január 10. és 13. között zajló Ferien Messe keretében bemutatott RUEFA-iránytű (Reisekompass 2019) című reprezentatív kutatás eredménye alapján 2019-ben az osztrákok 88 százaléka tervezi, hogy az idei évben biztosan elutazik szabadsága alatt, ráadásul a válaszadók 80 százaléka az év során legalább három utazást tervez.  A válaszadók közel háromnegyede fejenként 1500 eurós (!) nyaralási büdzsével számol az idei évben. A fő szabadságot a többség júliusra és augusztusra tervezi,  hossza 1 és 2 hét közé tehető.

Az osztrákok 81 százaléka idén Európában és a közelebbi országokban tervezi pihenését. A közeli desztinációk népszerűségi listáját idén Olaszország vezeti, amit Horvátország és Németország követ. Kicsit lemaradva következik Görögország és Spanyolország. További népszerű és felkapott úti céljai lehetnek az idén nyaralást tervező osztrákoknak: Nagy Britannia és Franciaország holtversenyben, továbbá Egyiptom, Törökország, Magyarország, Hollandia, Szlovénia, valamint Csehország és Portugália. Az osztrákok körében az idei évben a legtrendibb európai városnak Amszterdam, London, Berlin, Barcelona és Hamburg számít.

Ferien Messe Wien 2019

Fotó: Kovács Balázs/ GD Consulting

A reprezentatív felmérés válaszadóinak 73 százaléka belföldi utat (is) tervez, ahol a fürdőhelyek és wellness-desztinációk állnak a kívánságlista élén a tavak és a hegyek mellett. A belföldi turizmus szempontjából a legnépszerűbb tartományok Stájerország, Salzburg és Karintia.

Távoli úti célokat a válaszadók 26 százaléka jelölt meg, s közülük USA, Thaiföld és a Maldív-szigetek lesznek a legkeresettebbek idén. Minden ötödik osztrák részt vett már hajós körúton, további 44 százalékuk pedig tervezi ennek kipróbálását a közeljövőben. E szegmensben idén a kereslet további kétszámjegyű növekedését prognosztizálják a szakértők.

A nyaralások early bird foglalása immár hagyománnyá vált, trendszerűen növekszik a korai fogalások részaránya: az osztrákok 47 százaléka a tevezett indulás előtt három hónappal foglalja le az utazását. A csomagtúrák imázsa sokat javult az elmúlt években, az EU-s utazási irányelv tavalyi fogyasztóvédelem-centrikus módosítását követően pedig az utasok még tudatosobban keresik ezen utazási formát.

További trend a környezettudatosság jelentőségének növekedése is az utazás során. A kutatásban választ adó osztrákok 67 százaléka szerint több környezettudatos ajánlatra lenne szükség a kínálati palettán, amelyért hajlandók akár többet is fizetni.

A légiközlekedésben tapasztalt sorozatos sztrájkok és járatkimaradások ugyancsak az utazási irodák felé hajták a tudatos tervezőket. A digitalizáció előrehaladása mellett a személyes tanácsadásnak is nagy szerepe van az utazási foglalások realizálásánál.