Számítógépen modellezték a fesztivállátogatók véleményét

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. április 15. 14:07

A digitalizáció térnyerésével megszámlálhatatlan mennyiségű írott, képi és egyéb formátumú adat áll rendelkezésünkre, melynek elemzése a turizmusfejlesztés szempontjából is ígéretes eredményekkel szolgálhat.

A Turizmus Bulletin című szakmai folyóirat 2021. évi 1. számában megjelent „Fesztivállátogatók véleményeinek számítógéppel támogatott tematikus modellezése – egy kísérlet eredményei" című tanulmányban Hinek Mátyás egy speciális módszertan segítségével vizsgálta a Sziget Fesztivál látogatói által írt Facebook-véleményeket.

A Sziget Fesztivál az egyik legsikeresebb kulturális rendezvény, mely jelentős nemzetközi látogatottságot realizál. A kutatás során a Sziget Fesztivál élménydimenzióinak feltárására sajátos megközelítésből, számítógépes témamodellezés segítségével került sor, melyhez a látens Dirichlet allokáció (LDA) módszertana nyújtotta az alapot. Az LDA egy úgynevezett nem felügyelt gépi tanulási algo­ritmus, amely a témákat, mint látens (rejtett) in­formációkat azonosítja nagy dokumentumgyűjte­ményekben – áll a tanulmányban.

Sziget Fesztivál

A Sziget látogatóinak fesztiválélményét is modellezték

Fotó: Oleg Doroshenko/123RF.COM

A vizsgálat a 2014. janu­ár 1. és 2020. július 31. között közzétett vélemények elemzésére terjedt ki, ezáltal 7 egymást követő év vendégelégedettsége vált feltárhatóvá.

Az alkalmazott algoritmus segítségével kilenc téma modellezése valósult meg, melyek tartalma csak részben egyezett meg a korábbi, hasonló témát érintő kvalitatív kutatások megállapításaival. A tanulmány az elemzés során azonosított kilenc téma (pl. nagyszerű fesztiválélmény a Szigeten, az alapvető higiéniai és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos vélemények (például a palackos víz árazása, nyilvános csapok) részletes jellemzése mellett a vélemények között fennálló korrelációt is értelmezi.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a látogatók közösségi média bejegyzései számítógépes módszerekkel eredményesen vizsgálhatóak, a kvantitatív módszerekre épülő tartalomelemzéssel azok a látens tényezők is kimutathatók, melyek nagyban befolyásolják a fesztivállátogatók elégedettségét.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.