Fiume és Galway az Európai Unió két új kulturális fővárosa

Forrás: MTI

 2020. február 03. 16:28

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget februártól egy éven át.

Fiuméban a nyitónapon 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen kezdődött meg a programsorozat, amelynek első eseményein az eső ellenére több ezren vettek részt, köztük számos turista.

A hivatalos megnyitó szombat délután volt a fiumei Horvát Nemzeti Színházban (HNK), ahol az Európai Bizottság alelnöke, a horvát Dubravka Suica átnyújtotta Fiuménak az EKF-plakettet.

 

A sokféleség kikötője

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlott. Az Opera Industriale című produkcióban 120 előadóművész vett részt: táncosok, énekesek és zenészek. Az előadás hangok, zenék és zajok együttese volt, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísértek, és amelyhez – mint a szervezők írták – "Fiuméra és Európára jellemző erős szimbólumokat" használtak fel.

A szervezők szerint a projektet a fiumei underground kultúra képviselői kezdeményezték. A program ízelítőt adott "abból az energiából, amely a városban uralkodik, a munkásosztálytól kezdve a punkon, a technón és a metálon keresztül a zajokig – mindabból, ami a városban valamilyen módon kellemetlen, de mégis Fiumét alkotja".

Fiumében az év egyik legjobban várt eseménye a február végi Grand Finale nemzetközi karnevál

Fotó: Facebook / Rijeka 2020

A látogatók a kikötőváros közelmúltbeli legjelentősebb történelmi eseményeit is megismerhették egy 200 méter hosszú idősétányon keresztül, amely a főutcán (Korzo) haladt végig.

Vojko Obersnel, a város polgármestere szerint az egy éven át tartó EKF-programsorozat elmeséli Fiume, a "sokféleség kikötője" történetét – ez egyben a rendezvény mottója is.

Fiumében 2020-ban mintegy 300 kulturális programot, ezen belül 600 eseményt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint félszáz európai és más országból. A programok fő témái Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció. A nyitóünnepséget követően az év egyik legjobban várt eseménye a Grand Finale nemzetközi karnevál lesz, amelyet február utolsó vasárnapján rendeznek meg.

Rijeka 120 ezer lakosával a harmadik legnagyobb város Horvátországban, fontos turisztikai és kulturális központ. A Kvarner-öböl partján elterülő kikötővárosban valamikor virágzott az ipar és hajógyártás. Része volt az Osztrák–Magyar Monarchiának, utcái megőrizték a tengerparti városok hangulatát. 

Szemfényvesztők és örömtüzek

Az Írország nyugati partvidékén fekvő Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át, február 7-ig tartanak a nyitóünnepségek szemfényvesztőkkel, táncosokkal és örömtüzekkel Let the Magic In mottó alatt, az elnyújtott nyitóidőszakot csaknem 2000 program követi a nyelv, a táj és a migráció témakörében.Az EKF-program keretében egyebek közt színre viszik az ősi Gilgames-eposzt, a Borderline installációval emlékeztetnek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésére, március 17-én pedig az ír nemzeti ünnepen, Szent Patrik napján zöld színben világítják ki a Connemara-hegyeket. Emellett humoros rendezvényekkel figuráznak ki olyan tipikus helyi jelenségeket, mint az állandóan esős idő vagy a gyapjútermelést szolgáló birkatartás.

Az írországi Galwayban egy hétig tartanak a nyitóünnepségek

Fotó: Facebook / Galway 2020 European Capital of Culture

Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött. Galway a hagyományos ír zene fellegvára, és híres gazdag kulturális életéről.

Kapcsolódó cikkek