Flesch Tamás: országimázst rombol a tisztességtelen árfolyam

Forrás: turizmus.com

 2019. május 06. 15:26

Az MSZÉSZ felháborítónak tartja a turistákat megkárosító nagyon alacsony valutaváltási árfolyamokat, és ajánlást készül tenni a tisztességtelen gyakorlat ellen.

Miközben az euró hivatalos árfolyama 320 forint fölött jár, vannak szolgáltatók (éttermek, szálláshelyek, taxisok, pénzváltók között is), amelyek megkárosítva a turistákat csupán 260-270 forintos árfolyamon számolják át azt fizetéskor.

„Ez minden ésszerű marzson túlmegy, ekkora különbözet kimeríti a tisztességtelen üzleti haszon fogalmát” – értékelte a jelenséget Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke a TrendFM megkeresésére. A rádió szerint a jegybank több ezzel kapcsolatos bejelentést kapott már.

Az MSZÉSZ is tud a problémáról, bár hozzájuk nem érkezett még ilyen jelzés. Ugyan tagjaik – az elnök reményei szerint – nem érintettek az ügyben, meghatározó és aktív lobbitevékenységet folytató szövetségként feladatuknak érzik a magyar turizmus imázsának megvédését. „A legfontosabb, hogy a vendég az első perctől az utolsóig azt érezze, magas színvonalon, tisztességes áron szolgálják ki” – tette hozzá.

Mivel az MSZÉSZ-nek nincs jogi eszköze a tisztességtelen gyakorlat felszámolására, ezért az ügyben ajánlást készül tenni a jogalkotó és az adóhatóság felé. Flesch Tamás ebben számít a Magyar Turisztikai Ügynökség közvetítésére, amely a legtöbb szakmai ügyben eddig is komoly partnerének bizonyult. Az elnök szerint, és ez szerepel majd az ajánlásban is, a jutalékot 10 százalékon belül kell tartani, hogy a vendég ne érezze úgy, átverték.

A jó szabályozásnak már önmagában visszatartó ereje van – hangsúlyozta a szakember –, ugyanakkor a hatósági ellenőrzések szerepe kiemelt fontosságú, hogy egyre inkább csak a tisztességes vállalkozók maradjanak a piacon. Emlékeztetett rá, a főleg a belvárosi szórakozóhelyeken korábban jellemző túlszámlázásból is nagyságrendekkel kevesebb van a hatósági ellenőrzéseknek, intézkedéseknek köszönhetően.

Az interjú teljes szövegét a nyílra kattintva hallgathatja meg.

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).