Foglalhatnak szállást a foci Eb-re érkező külföldi szurkolók

Forrás: turizmus.com

 2021. május 29. 11:38

Egy most megjelent kormányrendelet szerint a külföldi szurkolók védettnek minősülnek a szállodákban és az éttermekben a koronavírus ellen, ha felmutatják a mérkőzésre szóló, érvényes jegyüket.

A Magyar Közlöny 98. számában megjelent a 288/2021. (V. 28.) Korm. rendelet az egyes labdarúgó mérkőzések megrendezésére vonatkozó eltérő szabályokról – hívta fel a figyelmünket a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amely sokat lobbizott a mielőbbi könnyítésért, hogy a szállodáknak legyen idejük felkészülni a vendégek fogadására.

A kormányrendelet feloldotta azt az anomáliát, hogy pl. a portugál vagy francia szurkolók bejöhettek volna Magyarországra az itt rendezett meccsekre, de szálláshelyen nem tartózkodhattak volna.

A rendelet idevágó szakasza szerint:

„6. § (2) A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 2/B. §-ától eltérően, a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alkalmazásában – különösen a rendezvények, a vendéglátó üzletek, a szálláshelyek, valamint a szabadidős helyszínek tekintetében – a koronavírus ellen védett személyekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni a mérkőzésre érkező magyar állampolgársággal nem rendelkező személyre, ha a mérkőzésre szóló érvényes, papíralapú vagy elektronikus részvételi jegyét felmutatja”.

Tehát a mérkőzésekre érkező külföldi szurkolók védett személyeknek minősülnek, amennyiben az étteremben vagy a szállodában bemutatják a meccsre szóló jegyüket.

Budapest az Európa-bajnokság három csoportmérkőzésének és egy nyolcaddöntőnek ad otthont

Fotó: 123rf

A rendelkezés ma, május 29-én lépett hatályba. Mostantól tehát nemcsak a csapatok, hanem a külföld szurkolók is foglalhatnak szállást a magyarországi szállodákban és egyéb szálláshelyeken.Ugyanez a rendelet kitér a mérkőzésre, illetve a szurkolói zónába történő belépésre vonatkozó eltérő szabályokra is. E szerint a mérkőzésre érkező, nem magyar állampolgárságú nézők egy 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-teszttel is beléphetnek mindkét helyszínre. A budapesti meccseket a Puskás Arénában tartják, az Európa-bajnokság hivatalos szurkolói zónájának a Városligeti Műjégpálya épületét és a hozzá kapcsolódó tómedret jelölték ki.

A foci Eb-t június 11. és július 11. között, Európa-szerte 12 városban rendezik meg.