Fókuszban a digitális átalakulás

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 27. 18:50

Szeptember 27-én reggel, a Hilton Budapest konferencia & báltermében kezdetét vette a UNWTO közgyűlése.

52 országból érkeztek kormányzati, állami és magánszervezetek képviselői, akiket köszöntött Zurab Pololikashvili, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkára, valamint, a UNWTO talán legfontosabb partnere, az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) elnök vezérigazgatója Gloria Guevara Manzo.

A főtitkár Budapestet ideális helyszínnek nevezte, kiemelve a magyar turizmus eredményeit, valamint azt, hogy élen jár a digitalizációban. Zurab Pololikashvili a megnyitót követő sajtótájékoztatón azt is elmesélte, hogy személyesen is kötődik a magyar fővároshoz, mert gyerekként, még a Szovjetunió felbomlása előtt ez a város volt a meghatározó utazási élménye, szüleivel együtt.

Zurab Pololikashvili, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkára

Fotó: turizmus.com

A WTTC elnök asszonya kiemelte többek között, hogy a világgazdaság GDP-jének több mint 10%-át adó turizmus együtt fejlődik a digitális technológiával. Emlékeztetett arra, hogy egyetlen nap alatt több mint 10 millió utas száll fel repülőgépre, több mint 1,2 millió autóbérlés zajlik le, miközben 5 milliárdnál is több Google keresést regisztrálnak.

Magyar részről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a turizmus Magyarország számára kiemelten fontos ágazat, de nem csak gazdasági jelentősége miatt, hanem azért is, mert lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak. Dömötör Csaba kifejtette azt is, hogy Magyarország feltétlenül a digitális átalakulás nyertesei között szeretne lenni.

A rendezvény hallgatósága a Hilton Budapestben

Fotó: turizmus.com

A budapesti rendezvény egyik különlegessége a turisztikai digitalizációval foglalkozó startup cégek versenye, amelyet a UNWTO a spanyol Globalia turisztikai holdinggal közösen hirdetett meg. A szeptember 3-i nevezési határidőre több mint 300 cég jelentkezett, közülük választották ki azt a 20-at, amelyik bemutatkozhat a budapesti rendezvényen.

A UNWTO következő világnapi, központi rendezvényét Indiában rendezi majd.

Kapcsolódó cikkek