Fórum a vallásturizmusról: odavinni az embert és megszólítani

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. március 23. 15:22

Esztergomban rendezték meg az I. Nemzeti Vallásturizmus Fórumot azzal a céllal, hogy az egyháziak és világiak együtt vitassák meg a közös cél gyakorlatba ültetésének módjait.

A nyitóáhítat során Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese kiemelte: az egyházak számára fontos feladat, hogy aki turistaként érkezik, zarándokként induljon haza.

A gondolat a jelek szerint megragadt a jelenlévőkben, mert a fórum első napján még többen beleszőtték megszólalásaikba. Egyházi oldalról nézve, az érsek úgy véli, hogy a meglátogatott szent helyeken az ember erőt akar meríteni az elkövetkező hétköznapokhoz, amelyhez hozzásegíti a csoda élménye, amely megújítja őt, ugyanakkor a vallási turisztikai helyek az értelmezés helyeivé kell váljanak. Miközben a hit kultúrát teremt az ember számára.

A fórum résztvevőit ezután Szontágh Szabolcs, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács (NVT) főtitkára, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallási turizmus programigazgatója, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, valamint Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte, akik rendre kiemelték a rendezvény és a vallásturizmus fontosságát. Elhangzott, hogy hosszú, kemény munka során elkészült a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv, amely megalapozza az elkövetkező esztendők irányvonalát.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházak történeti, teológiai korrektséggel mutassák be a kegyhelyeket, "nem egymást víz alá nyomva", és "közös tiszteletet" kért az egyházi kincsek bemutatásakor.

A magyarországi történelmi egyházak képviselői részt vettek a fórumon

Fotó: Turizmus.com / Irházi János

Színes és közérthető prezentációjában Szontágh Szabolcs sem próbált rózsaszínű képet festeni a magyarországi vallásturizmus jelenlegi helyzetéről, ismertségéről a világban, hanem inkább az összefogásra, a közös munkára ösztökélt a szavaival.

Felhívta a figyelmet az egyik lebontandó falra az egyház és turisztikai szakma között, ami tulajdonképpen két világ találkozása: az egyház azt mondja, a templomba csak az jöjjön, aki imádkozni akar, a turista pedig erre így: minek menjek, oda csak azok járnak, akik imádkoznak. "A lényeg a szinergiák összekötése" – mondta az NVT főtitkára, kiútként javasolva, hogy a szervezők dolga odavinni az embereket a kegyhelyekre, a megszólításuk az értékkincseken keresztül viszont az egyház feladata.

Egy felmérés alapján a magyarországi egyházak körülbelül négyezer értékkinccsel rendelkeznek. Közöttük vannak zászlóshajók (turisztikai jelentőségű helyek), és persze léteznek kisebbek, de kizárólag a láthatóság, és nem a minőség szempontjából. Nem titkolta, hogy a tapasztalatok alapján egyházon belül sem tudják, például Kelet-Magyarországon, hogy mit érdemes meglátogatni Nyugat-Magyarországon, ökumenikus szinten pedig még rosszabb a helyzet, de a 12 pontos intézkedési tervnek többek között az is a célja, hogy ezek a problémák megoldódjanak.

Elmondta, hogy a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv (NVIT) előkészítése, kidolgozása óriási munkát igényelt, gyakorlatilag bejárták az országot és többször is tárgyaltak, egyeztettek az egyházakkal.

Álláspontja szerint a vallásturizmusban a pénz, a bevétel nem cél, hanem eszköz, a vallásturizmus lehetőség a találkozásra Istennel és önmagunkkal. A cél a lelki építkezés, ennek pedig meg kell teremteni a feltételeit.

Beszélt a magyarországi zarándokutakról is, amelyek egyelőre különálló szakaszok, mert "a háló sok helyen lyukas" még - ismerte el.

Szontágh Szabolcs kiemelte, hogy a fórumnak az is a célja, hogy bővítsék ezt a hálót. A fórum egy keretrendszert ad a NVIT-nek, cél, hogy az ebben résztvevők jobban megismerjék egymást, az intézkedési terv mentén pedig koncepciók, irányelvek szülessenek, amelyeket majd a tanács elé lehet vinni.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői balról: Horváth Gergely, Sohajda Levente, Bozóky Anita és Dejcsics Konrád

Fotó: Turizmus.com / Irházi János

A fórum első napja kerekasztal megbeszéléssel zárult "A hit szüli a kultúrát" címmel. A résztvevők – Horváth Gergely, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. Tartalomfejlesztési igazgatója, Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, Bozóky Anita, a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa, Sohajda Levente, a Göncruszkai Református Egyházközség lelkipásztora, a Tejjel Mézzel Étterem alapítója – inkább elméleti síkon, saját tapasztalataikat beleszőve boncolgatták, mi a hit, mi a kultúra, miként kell a hit által inspirált kultúrát megélni.

A beszélgetés során nem igazán sikerült választ találni arra a felvetésre, hogy miként lehet a templom előtt szelfiző turistát bevinni isten házába. Annyi elhangzott, hogy szükségesek a templomoknál az apró tárgyak, nyomtatott kis idézetek, amelyek "körbeveszik az embert", ugyanakkor valamilyen módon ki kell tágítani az időt, amelyet a templomokban töltenek a turisták.