Főszezonban revizori kasszazárás: balatoni vendéglátók panasza

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 29. 17:39

Somogy megyei érdekképviseletük a további nagyobb mértékű minimálbér-emelést is kifogásolja.

Jelentős forgalomnövekedésről, súlyos szakemberhiányról és szerintük túlzó hatósági ellenőrzésekről számoltak be a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozók a balatoni nyarat értékelő fórumon, Balatonszárszón.

A Somogy Megyei Kisosz (Kereskedők és Vendéglátók Érdekképviselete) társelnöke, Kertész Rezső elmondta, már májusban főszezoni forgalmat bonyolítottak a dél-balatoni vállalkozók. Az esős június gyengébbre sikerült a korábbi évekénél, viszont júliusban, augusztusban kitartó, forró volt a nyár, aki bírta munkaerővel, annak lényegesen nőtt a forgalma. Tovább tart a kellemes idő, így sok üzlet szeptemberben, októberben is nyitva tarthat - tette hozzá.

Balatoni fogások

Fotó: turizmus.com

A fórumon több vállalkozó is elismerte, a szakemberhiány, a munkaerő-elvándorlás megállítása érdekében is szükség van a minimálbér emelésére, de ebben nagyobb állami szerepvállalást tartanak szükségesnek, hiszen a 2 százalékpontos járulékcsökkentés közel sem fedezi majd a rájuk háruló pluszterheket.

A kereskedelmet és a vendéglátást sújtó diszkriminációnak nevezték a sok hatósági ellenőrzést és a kiszabható súlyos büntetéseket. Sérelmezték, hogy az adóellenőrök főszezonban kértek kasszazárásokat, holott az online rendszer miatt másként is ellenőrizhettek volna.

Kertész Rezső elmondta: a visszajelzések alapján a minimálbérről várható egyeztetésen jelzik majd, hogy a családi, illetve kisvállalkozások 10 százalék feletti emelést nem tudnak elviselni zökkenőmentesen.

Ugyancsak fel kívánnak szólalni az adóellenőrzések során alkalmazott "halmazati" büntetések miatt. "Túl szigorú és aránytalan az a jogi szabályozás, amely szerint a számla- és nyugtaadási kötelezettség egy éven belüli, kétszeri megszegése miatt, a magas pénzbírság mellett 12 napi üzletbezárással, illetve az üzleti tevékenység felfüggesztésével is szankcionálhatják a vállalkozókat" - fogalmazott Kertész Rezső. Hozzátette, jellemezően nem a vállalkozók, hanem a szakképesítés és tapasztalat nélküli alkalmazottak követik el a hibát, mégis a vállalkozók felelnek érte.