Fővárosi Közgyűlés: városnéző buszok és U21-es foci-eb

Forrás: www.budapest.hu

 2018. június 13. 16:06

Rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés 2018. június 13-án, ahol a testület eredménytelennek nyilvánította a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárást, és további, turizmussal kapcsolatos témák is felmerültek.

A Fővárosi Közgyűlés eredménytelenné nyilvánította a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárást, erről 24 igen szavazattal döntöttek, 4 tartózkodás mellett. A közgyűlés egyben felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja meg: a BKV milyen feltételekkel tudná a saját erőforrásaival vagy alvállalkozó bevonásával üzemeltetni városnéző buszokat. A képviselők emellett kérték, hogy vizsgálják meg egy új koncessziós beszerzési eljárás BKV általi előkészítésének és lebonyolításának lehetőségét.

A közgyűlés támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azon szándékát, hogy Budapest is az egyik rendező városa legyen a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságnak.  A képviselők 24 igen szavazattal, 4 ellenzéki tartózkodás mellett hagyták jóvá az erről szóló előterjesztést. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, a pályázattal és a rendezéssel nem keletkezik költségvállalási kötelezettsége a fővárosnak. Az indítvány szerint a főváros támogatásának feltétele, hogy a kiadásokat a kormány kormányhatározatban vagy az MLSZ nyilatkozatban vállalja.

Az MLSZ-nek augusztus végéig kell benyújtania pályázatát. A tervek szerint az egyik budapesti helyszín a Groupama Aréna lehet, a másik pedig az új kispesti vagy az újpesti stadion.

A testület június 13-án

Fotó: Budapest.hu

A testület egyhangúlag döntött arról, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása egy ütemben történjen meg, amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak. A közgyűlés felkérte Tarlós Istvánt, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges, még hiányzó forrás biztosítása érdekében tárgyaljon a kormánnyal, annak eredményéről pedig adjon tájékoztatást a közgyűlésnek, legkésőbb a jövő évi költségvetési tárgyalásakor.

A szükséges anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén az alagút és a Clark Ádám tér rekonstrukciós munkálatai a jelenleg tervezetnél korábban, 2019-től megkezdődhetnének, így a teljes felújítás körülbelül három év alatt megvalósítható lenne. Ha a kivitelezés 2019-2020-ban kezdődik el, a befejezés 2021-2022-re várható.

A Tarlós István által jegyzett előterjesztésben emlékeztettek: pénzügyi okokból a közgyűlés áprilisban arról döntött, hogy első ütemben a Lánchíd és a pesti hídfőnél lévő villamos- és közúti aluljáró, második ütemként pedig a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történik meg. Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022-2024. évekre lettek számításba véve.