Fürdőszövetségi fókuszban az áfa és az OEP-támogatás

Forrás: turizmus.com

 2017. június 23. 18:02

A Magyar Fürdőszövetség napokban tartott választmányi ülésén megerősítették, hogy idei lobbitevékenységük két kiemelt célja az áfa csökkentése 18 százalékra, valamint a gyógykezelések OEP támogatásának emelése 20 százalékkal. Megvan az őszi közgyűlés helyszíne és időpontja is.

Czeglédi Gyula szerkesztőségünknek elmondta, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a fürdőszolgáltatás 27 százalékos áfáját 18 százalékra csökkentsék 2018-tól, s bízik abban, hogy ez a módosítás bekerülhet a 2017 őszi adócsomagba.

A szövetség elnöke elmondta azt is, hogy mindössze egymilliárd forint elegendő lenne az OEP-támogatások 20 százalékos növeléséhez, s máris megoldódna az a probléma, hogy vagy a beutalt betegeknek kell extra hozzájárulást fizetni, vagy a fürdők kénytelenek bizonyos szolgáltatásokat veszteségesen ellátni.

Víz alatti kezelés – minden biztosítottnak évente két kúrát támogat az OEP

Fotó: Hungarospa

A választmányi ülésen elhatározták azt is, hogy szeptemberben nagyközönségi kampányt indítanak, amelyben felhívják az állampolgárok figyelmét a gyógyászati szolgáltatásokra. Véleményük szerint sokan vannak, akik nem is tudják, hogy minden biztosítottnak joga van évente kétszer (alkalmanként 4 x 15 kezelés mértékéig) OEP-támogatással gyógyászati szolgáltatást igénybe venni a magyarországi fürdőkben.

A választmány elfogadta Hegyi Ákos főtitkár beszámolóját az első fél év elvégzett feladatairól és a szövetség gazdálkodásáról. Annak érdekében, hogy a szövetség egységesen és jobban tudja kommunikálni programjait, tagjainak akcióit és szakmai anyagait, döntöttek arról is, hogy még ebben az évben megújítják a szervezet honlapját (furdoszovetseg.hu), valamint közösségi oldalát (jelenleg: Csobbanj Velünk).

A választmány gratulál azon tagjainak, akik az elmúlt hetekben a Magyar Fürdőszövetség Nemzeti Tanúsító Védjegy programjának keretében átestek az első éves ellenőrzésen. Kiemelkedő eredményt a nyíregyházi fürdő ért el eddig, hiszen a gyógy-, strand- és élményfürdő kategóriákban egyaránt a legmagasabb, 5 csillagos minősítést szerezte meg.

Az ülésen véglegesítették, hogy a Magyar Fürdőszövetség jubileumi, 25. közgyűlését november 16–17-én tartják, Mórahalmon.