Fürjes Balázs: Magyarország első számú pályaudvara lesz a Nyugati

Forrás: turizmus.com

 2021. október 20. 17:17

A Nyugati pályaudvar és környezetének teljes megújítására írt ki kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot a kormány.

„Új funkciókkal töltjük meg az Eiffel-csarnok műemléki épületét, rendbe tesszük a Nyugati pályaudvar teljes környezetét. Kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdetünk a Nyugati pályaudvar és környezetének teljes megújítására. A feladat rendkívül összetett: parképítés, minőségi városi terek, középületek és vasúti mélyállomás tervezése. A 44 hektár megújítására 12 építészirodától várunk terveket. Erről tartottunk ma sajtótájékoztatót a Nyugati pályaudvaron Vitézy Dáviddal, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával és Homolya Róberttel, a MÁV elnök-vezérigazgatójával” – írja Facebook-bejegyzésében Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A szakpolitikus hangsúlyozza: ha mindez megvalósul, Budapesten egy teljesen új városrész születik – új közparkkal, minőségi zöldterületekkel és egy 21. századi, modern pályaudvarral. Amely egyszerre vasúti megálló, izgalmas közösségi tér és találkozóhely. A Duna alatti alagút megépítésével pedig a Nyugati Magyarország első átmenő rendszerű pályaudvara és a vasúti közlekedés első számú központja lesz.

A bejegyzésében az államtitkár arra is kitér, hogy a Nyugati az ország legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a vasút szempontjából mégis szűk keresztmetszet. A pályák állapota leromlott, a biztosítóberendezések a mai napig kézi erővel működnek. A Nyugati ma egyértelműen akadálya annak, hogy több vonat érkezzen be és haladjon keresztül Budapesten. Leromlott állapota miatt nem tud elég vonatot fogadni, mert fejpályaudvarként zsákutcát jelent, és nem átmenő állomásként működik.

A beruházás tervei:


Fotó: BFK


Fotó: BFK


Fotó: BFK