Ganczer Gábor: a versenyképesség megtartásához szükség van az üzleti turizmusra

Forrás: turizmus.com

 2018. július 20. 08:09

Interjúsorozatunkban a Magyar Turisztikai Szövetség kurátorai válaszolnak kérdéseinkre. Válaszaikból, reményeink szerint, kirajzolódik, mit várhat a turisztikai szakma a „szövetségek szövetségének” megalakulásától, a legnagyobb befolyással bíró szakemberek összefogásától.

Ezúttal Ganczer Gábort, a MaReSz (Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége) elnökét, a Hungexpo vezérigazgatóját kérdeztük.

Mit vár 2018-tól a saját szakterületén?

Már a tavalyi év is bizonyította, hogy a válságot valóban magunk mögött tudhatjuk, ezt jól jelzi a tény, hogy a rendezvények szerepe és fontossága (beszéljünk akár corporate rendezvényről, akár kiállításról, akár nagy nemzetközi szövetségi eseményről) mind jobban erősödik. Azt mondhatjuk, ismét pezseg a rendezvényszervezői szakma.

Kétfajta hatás figyelhető meg: egyrészt visszatérnek olyan rendezvények, melyek korábban megszűntek, másrészt a megmaradt rendezvények, konferenciák esetében a korábbinál jóval nagyobb a költési hajlandóság, ami mindenképpen jobb évet vetít előre, még a sok szempontból rekordévnek számító tavalyinál is. Ugyanez érződik a Hungexpo életében is, amely – mindamellett, hogy felújításon, korszerűsítésen esik keresztül – kilenc év óta most először lesz három új kiállítás (Hungaromedica, Otthon Design Ősz, Beauty & Style) otthona. Tehát mindenképpen rendezvényekben gazdag és sikeres évre számítok.

 

Hogyan alakulhat Magyarország turizmusa 2022-ig?

Én kifejezetten optimista vagyok. Hazánk rendkívül kiváltságos helyzetben van; a természeti adottságok, Budapest vonzereje, a biztonság, a politikai stabilitás jó mederbe terelik az ország turizmusát, mely ugyanolyan növekvő tendenciát mutat, mint a világturizmus.  Amíg a trendek globálisan is ugyanezek maradnak, addig mindenképpen jelentős fejlődés várható.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a folyamatos turisztikai fejlesztéseket, az állami és EU-s beruházásokat sem a különböző régiókban. Úgy gondolom, hogy ha ez a tendencia megmarad, az ország idegenforgalmi attrakcióinak száma, s ezzel együtt vonzereje is dinamikusan fog növekedni.

Mint MaReSz-elnök és mint Hungexpo-vezérigazgató elsősorban az üzleti turizmus további erősödését várom a következő négy évben is. Nagyon bízom benne, hogy a kormányzati szándéknak megfelelően megépül a szükséges infrastruktúra, amely lehetővé teszi, hogy kielégítsük az egyre növekvő igényeket.

 

Melyek lehetnek Magyarország számára a legnagyobb kihívások, s melyek lehetnek a legfontosabb versenyelőnyök a turizmus területén?

A legnagyobb kihívásokat is az üzleti turizmus területén látom, s úgy gondolom, még időben vagyunk ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az Európa-szerte megfigyelhető grandiózus fejlesztésekkel. Amennyiben ­– rövid időn belül – ezekhez hasonló fejlesztések nálunk nem indulnak el, akkor könnyen lemaradhatunk erről a „hajóról”, vagyis a környező országok hamar elcsábíthatják a nagy fizetési hajlandóságot mutató üzleti utazót.

Versenyelőnyeink között továbbra is fő vonzerő maga a desztináció, hiszen Budapest a világ egyik legszebb városa, Magyarország pedig kiváló turisztikai termékek sokaságát tudja felmutatni, ahová a turizmus minden területén (sport-, konferencia-, bor-, gasztro-, szabadidős, kulturális stb.) érdekelt utazó szívesen érkezik, és ami a legfontosabb, szívesen tér vissza. Ebben nagy szerepet játszik a szektorban dolgozó szakemberek profizmusa, rugalmassága.

 

Mit vár a Magyar Turisztikai Szövetség színre lépésétől?

Röviden: a minden eddiginél erősebb lobbizást. Kicsit hosszabban: úgy hiszem, az MTSZ létrehozásával megtörtént az a fontos lépés, amit a szakma eddig hiányolt, vagyis a hatékony érdekképviseletet a kormányzat felé.

Ez a szakmai ernyőszervezet képes szintetizálni az ágazat egyes területeiről befutó javaslatokat, így jóval „nagyobbat szól”, mint a külön szigetekként működő különböző szervezetek kezdeményezései.

S nemcsak arról van szó, hogy a közös célokért, egységesen, közösen tudunk fellépni a turisztikai szakma képviseletében, annak fejlesztéséért és jobbá tételéért, hanem arról is, hogy egy ilyen szervezetet talán komolyabban vesznek az állami irányítás résztvevői.

Az MTSZ másik sürgető feladata, hogy a kormányt egy új szakmai képzési folyamat koncepciójának kidolgozására és elindítására ösztönözze, mert a jelenlegi közép- és felsőfokú szakemberképzés reformokra szorul. Ennek megoldása pedig választ adhat a turizmus egyes területeit ellehetetlenítő szakemberhiányra is.

Kapcsolódó cikkek