Gazdaságdiplomáciai fórum tiszteletbeli konzuloknak

Forrás: turizmus.com

 2016. május 23. 13:22

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma (KKM) első alakalommal rendezett Gazdaságdiplomáciai Fórumot, melynek résztvevői a hazánkban működő tiszteletbeli konzulok által vezetett konzuli képviseltek és más nemzetközi szervezetek voltak.

Több mint 60 tiszteletbeli konzul vett részt a jelentős eseményen, amely önmagában a paradigmaváltást koncepcióját kívánta hangsúlyozni: a tiszteletbeli konzulok fontos és aktív szereplői a magyar gazdaságdiplomáciának és olyan bilaterális kapcsolatok erősítésének, amelyek az elmúlt években kormányzati szinten a háttérbe szorultak.

Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a tiszteletbeli konzulok fontos feladatot látnak el sajátos formában; honorálás nélkül képviselnek olyan államokat, amelyek nem rendelkeznek nagykövetséggel Magyarországon.

Az eseményre Budapestre utazott Dr. Wolfgang Breitenhaler, az Európai Tiszteletbeli Konzulok Szövetségének (FUECH) elnöke. Dr. Suha György tiszteletbeli konzuli kapcsolat tartásért felelős miniszteri biztos üdvözölte a jelenlévőket és „Elkötelezettség, Partnerség és Felsőség” című előadásában részletesen foglakozott a tiszteletbeli konzulok szerepének növekvő relevanciájával és szükségességével, és hangsúlyozta, hogy a KKM a jövőben mindent megtesz az egészséges, mind a küldő, mind a fogadó országok közötti kapcsolati tőke optimális kihasználása érdekében.

Suha György történelminek nevezte a fórumot, amit még nem tartottak Magyarországon. Szerinte a fórum is azt jelzi: a kormány hosszú távon számít a tiszteletbeli konzulok professzionális tevékenységére. A magyar állam ezt az intézményrendszert fejleszteni szeretné, a jelenlegi 60 után a következő időszakban egyre több tiszteletbeli konzul kezdi meg működését.

Az előadások tematikájában hangsúlyos szerephez jutott a többoldalú idegenforgalmi kapcsolatok megszilárdítása. Túllépve a hagyományos konzuli szerepkörükön, a tiszteletbeli konzulok feladatai közé tartozik a küldő országok idegenforgalmi vonzerejének széleskörű promóciója, valamint a kétirányú turizmus fellendítése magas szintű kormányzati kapcsolatok beiktatásával.

Szóba kerültek még a befektetési lehetőségek az idegenforgalom, sport és gasztronómia területén. Biztonságérzetet ad az ideérkező külföldi turistáknak, ha tudják, hogy Magyarországon az országuk tiszteletbeli konzuljától segítséget kaphatnak, esetleges problémáik megoldásában.

A fórumon résztvevő tiszteletbeli konzulok Dr. Wolfgang Breitenhaler úr, az Európai Tiszteletbeli Konzulok Szövetségének (F.U.E.C.H) elnöke valamint  Dr. Suha György, a tiszteletbeli konzuli kapcsolat tartásért felelős miniszteri biztos társaságában