Giro d'Italia: rózsaszín fények éjszakája és önkéntes program

Forrás: MTI

 2020. január 21. 19:51

Jövő csütörtökön, száz nappal a Giro d'Italia magyarországi „nagy rajtja” előtt rózsaszín díszkivilágítást kapnak a rajt- és célvárosok és elindul a Nemzeti Sportügynökség önkéntes programja.

Az olasz körverseny színébe borul majd például a Lánchíd, míg a Városligeti Műjégpályán olimpiai bajnokok és olimpikon sportolók – mások mellett Kovács Ágnes, Kiss Gergely, Szávay Ágnes és Kovács István –  vesznek részt a Rózsaszín fények éjszakájának központi programján – mondta Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója.

Ekkor jelentik be a Nemzeti Sportügynökség önkéntes programjának indulását is, amely elsőként a Girót, hosszabb távon pedig a kiemelt magyarországi világeseményeket fogja kiszolgálni.„Szeretnénk ezen keresztül elérni a magyar fiatalságot és a családokat, mobilizálni a kerékpársportot és a sportot szerető magyar embereket, hogy legyenek velünk, és ünnepeljük meg együtt a Girót” – fejtette ki.

A magyar futamban is nagyon számítanak az önkéntesek segítségére

Fotó 123rf.com

A professzionális, felkészült szakemberek vezette önkéntes programban nagy hangsúlyt kap a nemzetközi részvétel is, számos külföldi jelentkezőre számítanak.

A riói olimpián mintegy 60 ezer önkéntes dolgozott, az idei tokiói ötkarikás játékokon pedig százezres részvétel várható. A Giro három magyarországi szakaszára tízezres létszámmal kalkulálnak.

„Szeretnénk, ha a május 9-i budapesti időfutamot a fővárosiak sajátjuknak éreznék, és minél többen kilátogatnának rá” – mondta Nagy Zsigmond.

A 103. Giro d'Italia első három szakaszát rendezik Magyarországon május 9-11-én, mielőtt Olaszországban folytatja útját a mezőny. Az első etap egy 8,6 kilométeres budapesti időfutam lesz, majd Budapest-Győr és Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszra kerül sor. Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.