Gólyatöcs, gulipán vagy nagy póling?

Forrás: MTI

 2018. július 03. 14:56

Július 23-ig szavazhatunk a 2019-es év madarára, vagyis arra, hogy a gólyatöcs, a gulipán vagy a nagy póling közül melyik legyen a nyertes.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát a lakosság segítségével, így idén is várják a szavazatokat a szervezet honlapján.

A gólyatöcs egy fekete-fehér színű, hosszú lábú, egyenes csőrű parti madár. A faj egyedei a kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva vagy egyesével költenek. Magyarországon rendszeresen fészkel, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár. Fészke kis talajmélyedés, amelybe növényi törmelékeket hord. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló faj, Afrikában telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

A gólyatöcs március-október hónapokban tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon

Fotó: birdphotography.hu

A gulipán felfelé hajló csőrével tűnik ki a parti madarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. Kis számban ugyan, de rendszeresen Magyarországon fészkelő faj, jellemzően a Kiskunság szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is megfigyelhető. Magyarországi állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100-850 párra tehető. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult, a víz színén oldalirányban kaszálva apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló faj, a telet a mediterráneumban és Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

A nagy póling a legnagyobb termetű hazai parti madár, csőre feltűnően hosszú, lefelé hajló. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető. Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. Magyarországi állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. A másik két jelölthöz hasonlóan a nagy póling is vonuló faj, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

 

Kapcsolódó cikkek

Fülemülék Éjszakája

2018. május 06.