Görögországi tűzvész: mi lesz a turistákkal?

Szerző: Salamon András

Forrás: turizmus.com

 2018. július 26. 10:10

A görögországi tűzvész miatt turistákat kellett evakuálni, szállodák égtek porrá és felmerült, hogy a füstköd miatt más repterekre irányítanak át légi járatokat. Jogi szakértőnk az utazók jogainak és az utazási irodák kötelességeinek kérdését járja körül.

Érthető, ha ebben a katasztrófahelyzetben a megszokottnál jobban előtérbe kerülnek az utazók jogai és az irodák kötelezettségei (a fordítottja nem igazán jellemző). Mindemellett ez a tűz az uniós irányelv, illetve az utazási irodák működését szabályozó hazai kormányrendelet szabályozási hiányosságaira is rávilágít.

Az utazó és az iroda közötti jogviszonyban ez a lángtenger vis maiornak minősül függetlenül attól, hogy mi vagy ki okozta a tüzet. Ebből adódóan, ha az utazó már kint van és evakuálják, vagy a szálláshelye leégett, akkor az iroda sem kártérítésre, és véleményem szerint a hátralévő napokra eső arányos részvételi díj visszafizetésére nem kötelezhető. Segítenie kell azonban az utazónak, hogy szükség esetén felvehesse a kapcsolatot a magyar képviselettel, a helyi egészségügyi szolgálattal, hatósággal stb.

Amennyiben az utazó repülőtéri zárlat miatt nem tud időben hazautazni, akkor a 261/2004/EK rendelet alapján a légitársaság köteles a szállodai elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodni, azonban a járatkésés vagy törlés miatt követelhető kártalanítás összeg kifizetését a légitársaság a rendkívüli körülményre hivatkozva megalapozottan fogja megtagadni.

A 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet ugyan előírja, hogy ebben az esetben az iroda legfeljebb három éjszaka szállásdíját köteles viselni, de arról nincs rendelkezés, hogy ezt a légitársaság gondoskodási kötelezettségét megelőzően kell teljesítenie.

Kicsit más a helyzet, ha az utazó azért nem utazik el, mert például leégett a szálloda, vagy a légitársaság a görög légi irányítás döntése következtében nem indíthat járatot a görög célállomásra. Görögország sem részben sem egészben nem szerepel a „nem javasolt országok” listáján, így az utazó a szerződés felmondása esetén nem mentesül a bánatpénz megfizetése alól.

Athén, az Akropolisz, még füstfátyol nélkül

Fotó: pixabay

Előfordulhat, hogy például két nappal az egyhetesre tervezett utazási csomag indulása előtt ég le a szálloda. Nem egyértelműen – pontosabban sehogy sem – szabályozott a rendeletben, hogy az ilyen, vagy hasonló esetben az iroda erre való hivatkozással, kártérítés megfizetése (és esetleg díj visszafizetése) nélkül felmondhatja-e, vagy módosíthatja-e a szerződést? Véleményem szerint nem lehet jogsértő és nem kötelezhető kártérítés megfizetésére az iroda, ha vis maiorra hivatkozva felmondja vagy módosítja a szerződést.

 

Lokális probléma

Nem lesz komoly hatása a turizmusra a görög erdőtűznek, hiszen az ország kiterjedt tengerparttal, illetve szigetvilággal rendelkezik, ahol a vendégek zavartalanul pihenhetnek - mondta Szidiropulosz Archimedesz Görögország-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán - számol be az MTI.

Nyolcvanegyre emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma szerdán, számos embert még eltűntként tartanak nyilván - közölte a görög tűzoltóság. A helyi hatóságok elmondták, hogy a Geráneia hegyet leszámítva mindenhol sikerült megfékezni a lángok terjedését. 
Szidiropulosz Archimedesz szerint a görög hatóságok komolyabb fellépésére lenne szükség, hogy a tüzet megfékezzék.
A társadalmi szolidaritás egyébként nagy: sok önkéntes jelentkezett, s még a magyarországi görög diaszpórában is gyűjtés indult a károsultak megsegítésére - tette hozzá.

 

A konzuli szolgálat közleménye

A görögországi súlyos erdőtűzzel kapcsolatos fejleményekkel kapcsolatban július 26-án az alábbi közlemény jelent meg a konzuli szolgálat honlapján:

Tájékoztatjuk a Görögországba utazó magyar állampolgárokat, hogy az Athén környékén tomboló eddig 81 halálos áldozatot követelő tűzvészt megfékezték. A tűzoltók az áldozatok felkutatásán, a károk helyreállításán és a tűz végleges eloltásán dolgoznak. A fővárost Athént, a tűz nem érintette, a város nemzetközi repülőtere rendben fogadja és indítja a repülőgépeket. Az Athént Khorintosszal összekötő autópálya nincs lezárva. Továbbra is kérjük, hogy a következő településeket kerüljék el Rafina, Mati, Nea Voutzas, Nea Makri, Marathonas, Kineta.

Görögországban a száraz meleg nyári időben mindennaposak az erdő és bozót tüzek, amelyek többnyire lakott területeket nem érintenek. Amennyiben a szállásuk közelében erdőtűz alakulna ki minden esetben, kövessék a szállásadó által javasolt evakuálási tervet, valamint a katasztrófavédelem utasításait. A katasztrófavédelem telefonszáma: 199.

Hasznos honlapok:

www.civilprotection.gr – a Katasztrófavédelem központi honlapja, minden fontos értesítéssel, felhívással és letölthető anyagokkal. (pl. napi tűzveszély térképek, tájékoztató kiskönyvek, stb.)

www.patt.gov.gr/site – Attika régió kormányzósága, amelynek honlapján többek között a földrengés és egyéb katasztrófák esetén bejelentett gyülekező- és óvóhelyek listáját publikálják.

 

Július 10-én az alábbi tájékoztatást adta közre a konzuli szolgálat:

Felhívjuk Görögországba utazó honfitársaink figyelmét, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a járattörlések, illetve jelentős (több órás) késések egyes Budapest és Szaloniki, illetve Budapest és Athén között közlekedő menetrendszerű légijáratokon. Többször előfordult, hogy a légitársaság erről nem tájékoztatta előre az utasokat. Javasoljuk ezért, hogy utazása előtt gondoskodjon biztonsági pénztartalékról, valamint tájékozódjon az adott járat státuszáról az utazásszervezőnél, valamint tekintse át a légi utasok jogairól szóló tájékoztatót a Konzuli Szolgálat honlapján >>

Kapcsolódó cikkek