Grúzia egyre közelebb

Forrás: turizmus.com

 2017. június 15. 15:13

Grúzia és Magyarország kapcsolatai erősödnek, és a könnyebb megközelíthetőség nyomán nem csak a turisták száma nő a két ország között – derült ki a június 15-én rendezett Magyar-grúz üzleti fórumon Budapesten.

Az immár 75 tagot tömörítő, az EU és Grúzia kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztését segíteni hivatott EUGBC szervezésében létrejött rendezvényen 35 grúz és 65 magyar cég képviseltette magát, leginkább az élelmiszeripar és a turizmus területéről.


A résztvevők a B2B tárgyalások előtt számos előadást hallhattak a két ország kapcsolatairól, a grúz üzleti környezetről és infrastruktúráról. Kiderült például, hogy a Kaukázusok országa nem csupán az EU-val, hanem a FÁK-országokkal, Törökországgal, az EFTA-tagokkal és Kínával is szabad kereskedelmi megállapodást kötött. Az elmúlt évek reformjainak köszönhetően pedig kimondottan vállalkozóbarát gazdasági környezetet teremtettek, 20 százalékos SZJA-val, 18 százalékos áfával és 15 százalékos társasági nyereségadóval, ráadásul Grúziában a korrupció gyakorlatilag nem létező fogalom. Így Grúzia biztonságos és komoly potenciállal rendelkező befektetési célpont – mutattak rá a szeminárium előadói, hazai és grúz szakemberek egyaránt.

A Wizz Air grúz piacra lépése pedig kimondottan jó döntésnek bizonyult: az első járat 2012-ben indult Kutaisiból (a repülőtér első nemzetközi járataként), és 2015-re már elérte a félmilliós utasszámot. Tavaly a Wizz Air bázist is nyitott az észak-grúziai városban, és június 18-án immár 12. útvonala indul el, London-Lutonba. Az utasszám dinamikusan növekszik, az idei év első öt hónapjában 115 ezer utas fordult itt meg, ami az előző év ugyanezen időszakának háromszorosát jelenti.

Egy másik prezentációból pedig kiderült, hogy a grúz beutazó forgalom tavaly 8 százalékos növekedéssel új, 6,3 millió fős rekordot állított fel, a magyarok száma pedig az idén már 72 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó cikkek

Gamarjoba, Grúzia!

2017. június 07.