Guller: Minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 10. 13:52

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása szerint soha ennyi honfitársunk nem nyaralt még a három nyári hónapban a vidéki Magyarországon.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója nyári szezonzáró sajtótájékoztatóján elmondta: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a turisztikai forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta a tavalyi számokat: júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan. Összességében idén nyáron 14,9 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyeken, ami 25 százalékkal több a 2020-asnál, a belföldi vendégéjszaka-szám pedig elérte a 11,9 milliót. Ez kiemelkedő eredménynek számít – tette hozzá a vezérigazgató. A turisztikai desztinációk sorrendje változatlan maradt: a legtöbben a Balatont választották, ezt követi a Mátra–Bükk, illetve Debrecen és térsége.

A kedvező elmozdulás a beutazó turizmusban is látszik: a külföldi vendégek 2,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken idén nyáron, ami 40 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. A kereskedelmi szálláshelyeken júniusban 85 százalékkal, júliusban 18 százalékkal, augusztusban 47 százalékkal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma Gyulán és térségében növekedett a legnagyobb arányban, közel háromszorosa volt a 2020-as nyári értéknek.

 

A főváros turizmusát a nagyrendezvények támogatták

A budapesti számok még mindig elmaradnak a várakozásoktól, de már látszik a kedvező elmozdulás: a három nyári hónapban 1,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, ez 81 százalékkal magasabb a tavaly nyári adatoknál. A főváros nyáron 501 ezer vendéget fogadott, közülük 67 százalék volt külföldi. Guller Zoltán kiemelte, hogy Budapest turizmusát ezen a nyáron több nagyrendezvény segítette, mind közül leginkább a Labdarúgó Európa-bajnokság, a Forma–1 és a Szent István-napi rendezvénysorozat támogatta a nyári forgalomnövekedést. A legtöbb szállóvendéget augusztus 20-án fogadta a főváros. A további őszi rendezvények, mint a Nemzeti Eucharisztikus Világkongresszus, a vadászati világkiállítás vagy az MTV EMA díjátadó is hozzájárulnak a budapesti turizmus élénkítéséhez – mondta a vezérigazgató.

Guller Zoltán szezonértékelő tájékoztatója az MTÜ székházában

Fotó: MTÜ

A többség a szállodákat választotta

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szálláshelytípusok közül idén a szállodák voltak a legnépszerűbbek: a szállodákban az átlagos szobafoglaltság 46 százalékos volt a tavalyi 35 százalékkal szemben. Az összes szállodai vendégéjszaka felét négy- vagy ötcsillagos hotelben töltötték a vendégek. A szálláshelyeken a teljes árbevétel 183 milliárd forint volt a három nyári hónapban, ez 41 százalékkal több, mint tavaly nyáron. Az országos szállodai átlagár (az előző év azonos időszakának viszonylatában) júniusban +28%, júliusban +17,8%, augusztusban +10,2% volt. A vidéki szálláshelyeken a teljes bevétel elérte a 156 milliárd forintot, ami 31 százalékkal haladja meg a tavaly nyári értéket.

 

A SZÉP-kártya-feltöltések értéke meghaladta a 2019-es évit

A munkáltatók a nyári időszakban 89 milliárd forintot töltöttek fel a SZÉP-kártyákra, az év első nyolc hónapjában pedig összesen 244 milliárd forintot. Ez 27 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának összegét, és másfélszer annyi, mint a 2019-es január–augusztusi feltöltés – tájékoztatott Guller Zoltán. Hozzátette: ha az év hátralévő négy hónapjában ugyanazzal az átlagos növekedéssel lehet számolni, mint ami a tavalyi év utolsó négy hónapját jellemezte, akkor az éves feltöltés idén elérheti a 360 milliárd forintot. Szintén elhangzott, hogy idén az első nyolc hónapban 252 milliárd forintot költöttek a kártyákról, nyáron pedig a tavalyinál 53 százalékkal többet, 145 milliárd forintot. A várakozások szerint a költések értéke év végéig eléri majd a 300 milliárd forintot.

 

A vendéglátásban is látszik a javulás

2021 nyarán a vendéglátóhelyek árbevétele országosan megközelítette a 357 milliárd forintot. Összehasonlításképpen 2020 nyarán ez az összeg 288 milliárd forint volt, így összességében 25 százalékos a növekedés, sőt 2019-hez képest (324 Mrd) is 10 százalékos a bővülés.

Annak ellenére, hogy a fővárosi vendéglátóhelyek 10 százaléka a pandémia nyomán nem nyitott újra, a vendéglátás országos bevételeinek harmada Budapesten keletkezett, ahogy 2020-ban és 2021-ben is. Az országos összes online kasszabevétel kb. 10 százalékát költötték el a vendégek a vendéglátásban, Budapesten ez az arány 14 százalék.

 

Újabb MTÜ-kampányok az őszi forgalom élénkítésére

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy a nyárral a turizmus nem ér véget. Emelkednek az őszi előfoglalási adatok, már most 5 millió feletti vendégéjszaka látható az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban. Szeptemberre a tavalyinál 25 százalékkal magasabb a megvalósult és a foglalt belföldi éjszakák száma, a külföldi vendégéjszaka-szám pedig közel négyszeres. Az őszi forgalom élénkítésére az ügynökség újabb célzott, adatokra épülő online kampányokat indított itthon és külföldön, aminek már látszanak az eredményei – tette hozzá a vezérigazgató.