Guller: modellváltás nélkül a budapesti turizmus nem éli túl a válságot

Forrás: MTI

 2020. október 16. 15:42

Modellváltás nélkül a budapesti turizmus nem fogja túlélni a koronavírus-járvány miatti válságot – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legfrissebb, pénteken közzétett podcastjában.

Guller Zoltán

Fotó: MTÜ

Guller Zoltán hozzátette: arra számítanak, hogy a következő hónapokban a fővárosba külföldi turista nem fog érkezni. Véleménye szerint minden vállalkozásnak arra kell felkészülni, hogy a „belföld az új külföld”, azaz minél több belföldi turistát kell Budapestre csábítani.

Az elmúlt hónapokban a belföldi turizmus erős volt vidéken, és jelenleg is az; a legtöbb szálláshely el van adva a hétvégékre, az emberek az utolsó pillanatban foglalnak, ami megnehezíti a tervezést.

A magyar turizmust újraindítani három szereplő együttműködésével lehet a vezérigazgató szerint: az állam a turisztikai ügynökségen keresztül, az önkormányzatok és a vállalkozások. Az MTÜ minden kampányával a belföldi turizmust népszerűsíti, ezzel tud segíteni. Ösztönözni kell az embereket arra, hogy menjenek éttermekbe, keressék fel a fürdőket, járják be az ország különböző szegleteit – hangsúlyozta.

Rámutatott: Budapest kitettsége a külföldi turizmusnak 93 százalékos, ilyenre nincs példa Nyugat-Európa fővárosaiban. Példaként említette Bécset, ahol 80 százalékos, Rómát, vagy Párizst, ahol 68, illetve 51. Meg kell érteni, hogy ez nem fenntartható modell. Bármikor megtörténhet újra, hogy nem jönnek a külföldi turisták.

„A fővárosi önkormányzat segítsége nélkül ebből a válságból nem fogunk tudni kilábalni” – fogalmazott Guller Zoltán.

Budapest kitettsége a külföldi turizmusnak 93 százalékos, ilyenre nincs példa Nyugat-Európa fővárosaiban

Fotó: 123rf.com

Kitért arra, hogy a kormány az ágazat számára számos segítő programot indított, az egyik a nulla százalékos kamatozású hitelprogram, a Széchenyi Turisztikai Kártya program. Ez a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető, szabad felhasználású hitel (október 22-től a taxisok és a kisbuszos személyszállító vállalkozások is igénybe tudják venni), amelyre eddig közel 3 milliárd forintnyi kérelmet fogadtak be – ismertette.

A tucatnyi elemből álló ágazati intézkedéscsomagból kiemelte a SZÉP-kártyát, ami 2011-óta a magyar turizmus motorja. A kormány célja az volt a pihenőkártyával, hogy a magyar turizmusba 200 milliárd forint jusson. „Ebben jól állunk” – mondta, közölve: az idén az első 9 hónapban 17 százalékkal nőtt a feltöltés összege, a költéseké pedig közel 30 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Beszámolt arról is, hogy a Tourinform-irodák megújítására kiírt, 450 millió forint keretösszegű pályázaton 22 vidéki iroda felújítását támogatták.

A podcastot ITT tudja meghallgatni.