Ilyen hajókkal utazhatunk majd a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2020. május 15. 08:40

A balatoni hajózás megújításáról, a vidéki újranyitás tapasztalatairól, Európa legnagyobb tűzijátékáról és az utazási voucherről is beszél Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában.

Guller Zoltán

Fotó: mtu.gov.hu

Elkészültek a Balatonon közlekedő hajók koncepciótervei, így hamarosan indulhat a közbeszerzés, melynek köszönhetően a Balatoni Hajózási Zrt.  európai színvonalú hajózási feladatokat láthat el – mondta a podcastban Guller Zoltán.

Az MTÜ vezérigazgatója beszámol arról is, hogy megújul a Szántó és Tihany között közlekedő komp, a tervek szerint a következő évben, de legkésőbb 2022-re lecserélik a teljes személyszállító és komphajóflottát, de személyszállító katamaránokat is használhatnak majd a Balatonra utazók és az ott élők. Az első kisméretű katamaránok alapvetően Balatonfüred, Keszthely és Siófok körzetében szállítják majd az utasokat.

A fő cél az, hogy a Balaton két partja között javuljon az összeköttetés annak érdekében, hogy autó nélkül is lehessen közlekedni a térségben.

A tervek szerint a hajók akadálymentesek, kerékpár-szállításra is alkalmasak és klimatizáltak lesznek.  A teljes tervdokumentációt az MTÜ honlapján bárki megnézheti.

A Szántód-Tihany között közlekedő új kompok koncepcióterve

Fotó: mtu.gov.hu

A koncepcióterv szerint ilyen kisméretű katamaránok közlekednek majd a Balatonon

Fotó: mtu.gov.hu

Guller Zoltán hangsúlyozta: a Bahart befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így a jövőben sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább.

A legújabb podcastban a vezérigazgató arról is beszél, hogy az MTÜ Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogja megszervezni augusztus 20-án, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható. Kitér arra is, hogy az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket idén több napos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezi megtartani az ügynökség, új hagyományt teremtve ezzel.

Az interjú érinti a turizmus legfrissebb híreit is, így Guller Zoltán ismerteti az Európai Bizottság most megszületett állásfoglalását voucherügyben: e szerint lehetőséget kell teremteni, hogy az utazási iroda vouchert bocsáthasson ki a már lefoglalt utak visszatérítése helyett, de ha a fogyasztó úgy igényli, akkor vissza kell fizetni neki az előleget.

A podcast – amely ITT hallgató meg – foglalkozik a foglalási adatokkal és az újranyitás tapasztalataival is.