Guller Zoltán újabb részleteket árult el a turizmustörvény módosításáról – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. május 22. 13:52

A turizmustörvény küszöbön álló módosítása áll a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb podcastjának fókuszában.

Amint arról már beszámoltunk, ha az országgyűlés elfogadja, fontos változások lépnek életbe a turizmus-vendéglátás területén, amelyek érintik a szálláshelyek egységes és kötelező minősítését, az attrakciók, vendéglátóhelyek adatszolgáltatását és a turisztikai kiemelt jelentőségű települések nevesítését. Ezekről is részletesen beszél a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában.

Guller Zoltán

Fotó: MTÜ

Guller Zoltántól megtudhatjuk, miért, milyen szempontok alapján, milyen ütemezéssel és hogyan történik majd az összesen 39 ezer hazai szálláshely minősítése. Egységesen csillagok fogják jelölni a besorolást, 1-től 5-ig, a különböző szálláshelytípusoknál eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek. A szállodákkal és a panziókkal indulnak 2022. január 1-jén, s a folyamat 2024-re fejeződik be.

Bejelentette, hogy a szálláshely-minősítés költségét az MTÜ átvállalja,  mert "a Covid után nem lehet újabb díjakkal tovább terhelni a szektort."

A podcastból kiderül még, milyen adatokat kérnek majd a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) kiterjesztéséhez a vendéglátóhelyektől és az attrakcióktól, és hogyan fogja segíteni mindez az adatvezérelt döntéshozatalt.

Arról is szó esik, mely helyszínek lehetnek turisztikailag kiemelt jelentőségű települések, és milyen célt szolgál a nevesítésük.