MTÜ: a vártnál is jobban alakult a szeptemberi vendégforgalom – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. október 16. 14:00

Túlszárnyalta a várakozásokat a turizmus szeptemberi teljesítménye, több adat még a 2019-es számokat is meghaladta – számolt be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában.

A három nyári hónap alatt közel négymillió belföldi és egymillió külföldi látogatót regisztráltak a hazai szálláshelyek – emlékeztetett Guller Zoltán. Hasonlóan jól, sőt a vártnál is jobban alakult a szeptemberi hónap vendégforgalma: a 2019. évit 4 százalékkal, a tavalyit pedig 65 százalékkal szárnyalta túl.

1,2 millió vendég összesen 3 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken ebben a hónapban, közülük mintegy 800 ezren voltak a belföldiek, és több mint 360 ezren a külföldiek. A magyar vendégéjszakák száma 1,8 millió volt, ami 19 százalékkal haladta meg az előző évi adatot. A külföldi vendégéjszakák száma pedig több mint egymillió volt – négyszer annyi, mint egy évvel korábban.

A vendégéjszakák háromnegyede vidéken realizálódott, de Budapesten is a tavalyi vendégéjszaka-szám többszörösét regisztrálták a szálláshelyek, ami főként a külföldi vendégek növekvő számának volt köszönhető.

Debrecen és környéke az egyik leglátogatottabb térség volt szeptemberben

Fotó: Visit Debrecen

A vendégéjszakák 50 százalékát szállodákban töltötték el az utazók, a vidéki négycsillagos szállodák kapacitáskihasználtsága 55 százalék körül alakult. A teljes szálláshely-árbevétel megközelítette a 42 milliárd forintot, ami 86 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A külföldi turisták 21 milliárd forintot költöttek el nálunk, több mint háromszor annyit, mint tavaly szeptemberben. Külföldről a V4-es országokból, Ausztriából, Németországból és Romániából érkeztek a legtöbben.

A szép idő miatt a Balaton továbbra is a legnépszerűbb úti cél volt 21 százalékkal, ezt követte a Mátra-Bükk térsége, Debrecen térsége, Budapest és környéke, valamint Bük-Sárvár. Érdekesség, hogy a vendégéjszakák mintegy 40 százaléka valamely borrégióban realizálódott.

A SZÉP-kártya-költések 50 százalékkal voltak magasabbak idén szeptemberben, mint tavaly ilyenkor, összesen közel 30 milliárd forintot költöttek a fizetési eszközzel, ami az összes szálláshelyi költés 11 százaléka.A szeptemberben történt fontosabb eseményekről Guller Zoltán közölte, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt a vendégéjszakák száma minden nap 20 ezer felett alakult, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnál pedig naponta 17 ezer ember vette igénybe a szálláshelyeket, míg egy évvel korábban ez a szám 5000 volt.

Az MTÜ vezérigazgatója a részletes eredmények mellett a fővárosi forgalom és az előfoglalások alakulásáról, az őszi MTÜ-kampányának hatásáról is beszél a podcastban, amely itt hallgatható meg.