Guller Zoltán: Az Európai Bizottság állásfoglalására várunk voucher ügyben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. május 13. 14:16

Magyarország várja az Európai Bizottság állásfoglalását az utazási utalványban való előleg-visszafizetés lehetőségéről – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az M1 csatornán.

A kormány nagyon gyorsan meghozta a szükséges és elégséges intézkedéseket a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére – mondta Guller Zoltán az M1 csatornán az MTI tudósítása szerint. Az intézkedések között megemlítette az adócsökkentést, -eltörlést, és a kedvezményes hitelt, amelyek mentőövet jelentenek a turisztikai ágazatnak.

A vezérigazgató hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a turizmus újraindítása egyetlen módon elképzelhető, ha a szereplők újra tudnak vendégeket fogadni. Az elmúlt hétvégén például a Balaton környékén már megjelentek a belföldi turisták, és nagyon bizakodnak abban, hogy nemsokára határnyitásra is sor kerül, így először a környező országokból, majd később a schengeni övezetből is érkezhetnek vendégek.

Kifejtette, a lefoglalt utak felmondása márciusban indult, majd Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése nyomán – május elején – belföldön újra elkezdtek foglalni az emberek. Megjegyezte, hogy a külföldi foglalások száma is emelkedik; Németországból sokan szeretnének eljutni például Hévízre.

A vezérigazgató beszélt az utazási voucherről is, mellyel kapcsolatban kifejtette, hogy az Európai Unió utazási csomagról szóló irányelve 14 napos visszafizetési kötelezettséget ír elő az utazási vállalkozásoknak, ettől eltérő intézkedés kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után.

Németország éppen ezért március végén az Európai Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy ideiglenesen függesszék fel a visszafizetési kötelezettséget, és a lemondott utak részvételi díját utazási utalvánnyal is vissza lehessen téríteni átmenetileg. Magyarország is várja a bizottság állásfoglalását. Guller Zoltán szerint még májusban egy európai szintű megoldás fog születni, s ha ez megtörténik, Magyarország azonnal be fogja vezetni az intézkedést.

(Az M1-en elhangzott teljes interjút a képre kattintva lehet megtekinteni.)

Guller Zoltán szerint még májusban egy európai szintű megoldás fog születni voucher ügyben

Fotó: hirado.hu

Korábban többször beszámoltunk róla, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége jogszabály-módosítást kezdeményezett a kormánynál annak érdekében, hogy a magyarországi utazási irodák is adhassanak ki 12 hónapig felhasználható vouchert az utasoknak az előlegek visszafizetése helyett, hogy elkerülhető legyen a tömeges fizetésképtelenség az utazási irodáknál.

(Borítókép: 123rf.com)