Guller Zoltán: Eredményes évet zár a magyar turizmus – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. december 27. 09:01

Ez évi utolsó podcastjában Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója az elmúlt esztendőt összegzi. Annak ellenére, hogy az első fél évben zárva voltak a szolgáltatók, az idei nyár minden idők legjobb belföldi szezonja volt a magyar turizmus történetében – hangsúlyozza.

A beszélgetés során Guller Zoltán elmondja, hogy az idei év során a globális járványhelyzet ellenére is jelentősen bővült a magyarországi turizmus. A kereslet átalakulása tapasztalható: a belföldi forgalom erősödött elsősorban, ugyanakkor a beutazó turizmus visszaépülése hosszabb időt vehet igénybe – hangzik el az adásban.

"Olyan szegmensei is vannak a magyar turizmusnak, ahol rekordot sikerült elérni. A szálláshelyeken eltöltött idei vendégéjszakaszám 24%-kal magasabb, mint tavaly, és az főleg a belföldi forgalomnak köszönhető. A vidék turizmus már a járvány előtti szinten teljesít" – emeli ki Guller Zoltán.

Idén nyáron közel 15 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ez 22%-kal több, mint egy évvel korábban, illetve 31%-kal több, mint 2019 nyarán. Ez azt jelenti, hogy még a 2019-es rekordévit is meghaladta idén nyáron a belföldi turizmus teljesítménye.

Az összes vendégéjszaka 50%-át 4-5 csillagos szállodákban töltötték el a turisták, és a 4 csillagos szállodák esetében már 64%-os az átlagos kihasználtság – hangsúlyozta Guller Zoltán.

Budapesten ugyanakkor jóval lassabb a turizmus újjáépülés, bár vannak biztató jelek: fokozatos növekedés tapasztalható a beutazásban, szeptemberben a válság előtti szint 50%-át, októberben pedig már a 60%-át érte el a Budapest Airport utasforgalma.

"Úgy látjuk, hogy erős lesz az év vége, szilveszterkor tele lesz a város olaszokkal, spanyolokkal" – tette hozzá.

Az összes magyarországi vendégéjszakaszámnak csupán a 20%-át hozta a főváros, de már ez is eredmény, mivel egy éve ez az arány még csak 14% volt. A küldőpiacok sorrendje átrendeződött, a távol-keleti és amerikai turisták helyét németek és a környező országokból érkezők foglalták el.

Szóba kerülnek a beszélgetés során a turizmusból származó bevételek is. Guller Zoltán elmondja, hogy az idei évben 360 milliárd forintot realizálnak szálláshelyek, ami 36%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. A bevételek döntő többsége a szállodákban valósult meg. A vendéglátásból származó bevételek összege eléri az 1000 milliárd forintot, ami 22%-kal haladja meg az előző évit. .

Guller Zoltán kitér arra is, hogy az MTÜ munkatársai mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan figyelik a közösségi médiát. A kampányok tervezése során építenek arra, hogy milyen nemzetiségű turisták milyen témákról posztolnak. Mint kiderült, a legaktívabbak a közösségi médiában a britek és az amerikaiak, utánuk a németek és olaszok posztoltak a legtöbbet magyarországi utazásaikról.

Guller Zoltán: Év végére elérhetjük a 30 millió vendégéjszakát

Fotó: MTÜ

Évértékelője végén Guller Zoltán beszél a 2022. évi tervekről is. Amint arról már beszámoltunk, február–márciusban fontos nemzetközi események lesznek Magyarországon.

"Lesz Közép-európai Turizmus Fórum, de gondolkodunk azon, hogy a pandémiás helyzet miatt esetleg online fogjuk megrendezni. Lesz Michelin-gála és Bocuse d'Or-döntő, folytatódik a strandfejlesztési program, kompok, katamaránok érkeznek a Balatonra. Bízom benne, hogy 2022-ben elérjük a 2019-es eredményeket, így minél gyorsabban vissza tudjuk építeni a magyar turizmust" – zárja gondolatait Guller Zoltán.

A podcast ezen a linken hallgatható meg.