Guller Zoltán: Kaptunk pénzt, paripát, fegyvert

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. május 08. 17:21

Több mint ezer turisztikai fejlesztés van folyamatban jelenleg Magyarországon, a magyar turizmus történelmi esély előtt áll – mondta az MTÜ vezérigazgatója a BusExpo 2019 és XXV. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencián.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója előadásában emlékeztetett arra, hogy a kormány a turizmus-vendéglátást stratégiai ágazatként kezeli, és azt szeretné elérni, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, s addigra az ágazat a GDP 16 százalékát adja.

Guller Zoltán felvázolt néhány nemzetközi tendenciát is. Tovább nő a turisták száma, az előrejelzések szerint 2030-ra 2 milliárd ember utazik majd a világon. Ebben a versenyben kell olyan „evidens”, kihagyhatatlan desztinációvá tenni Budapestet, mint amilyen Párizs vagy London. Emellett kulcsfontosságú az ország többi részének desztináció alapú fejlesztése. Élménypontok sokaságát kell létrehozni úgy, hogy egyszerre fejlődjenek a szálláshelyek, a vendéglátás, a kultúra, a programok és a közlekedés, és ehhez kell hozzátenni Közép-Európa legjobb turisztikai marketingjét – sorolta a vezérigazgató. A turisztikai marketingkommunikációról elmondta, az MTÜ az erre a célra fordítható költségvetésének 70 százalékát online költi el. Az MTÜ-nél most egyetlen kézben van minden, ami a turizmussal kapcsolatos.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója

Fotó:Busexpo

Elmondta, hogy 2030-ig 828 milliárd forintot kap a turizmus, ami mutatja a kormány elkötelezettségét az ágazat fejlesztésére. „Kaptunk pénzt, paripát, fegyvert. Történelmi időket élünk, most alapozzuk meg a következő tíz év jólétét, és ehhez minden adott. Több mint ezer turisztikai fejlesztés van folyamatban Magyarországon, hazánk és Budapest pedig népszerűbb a turisták körében, mint valaha” – összegezte Guller Zoltán.

Guller Zoltán beszélt arról is, mi az, amin még javítani kellene. Kihívást jelent többek között a nyelvtudás, legalább alapfokon a turizmus minden szereplőjének beszélnie kéne angolul. „A Michelin-értékelések kapcsán világossá vált az is, hogy nemcsak az a fontos, hogy a séf jól főzzön, hanem sok múlik azon, a személyzet hogyan bánik a vendégekkel, milyen az üdvözlés, a hangulat. Erre is nagyobb figyelmet kellene fordítani minden szolgáltatónál” – hangsúlyozta Guller Zoltán. Hozzátette: „Most minden adott, hogy a turizmus prosperáló, dinamikusan fejlődő ágazat maradjon a jövőben is. Az esély történelmi.”

A konferencia délutáni szekcióülésén a kerékpáros turizmus és a városnéző buszok kihívásai is terítékre kerültek.