Gulyás: augusztusig biztos szükség lesz a védettségi igazolványokra

Forrás: MTI

 2021. május 06. 15:31

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, "a járvány továbbra is velünk van", a koncerteken, fesztiválokon, szórakozóhelyeken és sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.
Hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

Kitért arra, hogy a regisztráltak mintegy 80 százalékát már beoltották, egymilliónál kevesebb azok száma, akik még nem kapták meg az első oltást.

A védettségi igazolványokról szólva azt mondta a miniszter, hogy egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik, hogy minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást. Azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják. Közölte: a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormányhivatalok soron kívül kezelik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos észrevételeket, így reményei szerint egy-két héten belül minden ilyen ügyet megoldanak. Kitért arra is: a kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának.

Arról, hogy van-e összefüggés a lazítások, illetve aközött, hogy Budapesten nőni kezdett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának jelenléte, a miniszter azt mondta: a fertőzöttség mértéke az országban jelentősen csökken, a budapesti kerületek többségében is, és csak a budai kerületekben van szerény növekedés, illetve Debrecenben és Szolnokon. Egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne.

A miniszter szerint a kormány májusban dönt arról, hogy megtarthatók-e a nyári táborok.