Gyógyturizmust segítő fejlesztések Biharban

Forrás: turizmus.com

 2018. július 13. 10:53

Több mint 9,4 millió euró (mintegy 3 milliárd forint) értékű egészségügyi infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg a térségben.

Az Interreg Románia-Magyarország 2014-2020 program keretében európai uniós forrásból négy-négy határ menti megyében indulnak az építkezések.

Berettyóújfaluban a helyi gróf Tisza István kórházban új gyógyászati részleget - súlyfürdő, hidroterápia, masszázs, balneoterápia - alakítanak ki a strandfürdő uszodájának első emeletén. Oda helyezik át a kórház mozgásrehabilitációs járóbeteg-szakrendelését is.

A beruházással a jelenlegi 18,5 ezer helyett 20-25 ezer beteg ellátását tudják majd megoldani. A berettyóújfalui beruházás több mint 882 ezer euróba kerül, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát a magyar állam, 5 százalékát az önkormányzat finanszírozza - tette hozzá.

Bihar Termálliget - új funkciók

Fotó: turizmus.com

Román oldalon a projekt vezetője a Bihar Megyei Tanács, további partnerek Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd és Belényes önkormányzatai, valamint a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara.

Bihar megyében 150 ezer magyar él a határ mentén, akiket különösen érintenek az egészségügyi fejlesztések, amelyek közül a helyi vezetők kiemelték a nagyváradi onkológiai központ beruházást és korszerű műszerekkel történő ellátását, illetve a bihari hegyekben két menedékház egészségügyi felszerelését.

Az őszi időszakban minden második turista Kelet-Magyarországról érkezik a romániai térségbe. Az ő biztonságukat is szolgálja majd annak az infrafényes keresőrendszernek a telepítése, amellyel gyorsan megtalálhatják a hegyekben elkóborló turistákat.

A bihari térség egyik kitörési pontja a turizmust, azon belül is a gyógyturizmus, amelyhez jelentősen hozzájárulhatnak a most bejelentett egészségügyi fejlesztések.