Hagyomány és innováció randevúja a budavári palotanegyedben

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. április 30. 10:18

Töltsenek minél több időt a vendégek a megújuló budai Várban, és ez az időtöltés legyen minél tartalmasabb – foglalta össze a Buda egyik legpatinásabb helyszínén folyó fejlesztések célját a Várkapitányság Nonprofit Zrt. kommunikációs és marketingigazgatója.

Kőrösi Gábor a Budapest Brand nZrt. április 27-ei, Budapest újranyit! című online konferenciáján mutatta be, a történelmi városrészben mi mindent építenek, milyen eredményeik vannak és milyen feladatok állnak még előttük.

A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár újra azt az arcát mutassa, mint a századfordulón, Hauszmann Alajos és kortársai idején. A hagyomány és innováció kettős vezérelve szerint kidolgozott program során több, a múltban lerombolt épületet visszaépítenek: a József Főhercegi Palota, a Vöröskereszt Székháza, valamint a Honvéd Főparancsnokság épülete egyaránt újjászületik, megújulnak a várkertek és zöldfelületek.

Kőrösi Gábor prezentációja az online konferencián

Fotó: turizmus.com

„De nem csak parkokat, sétányokat, és lépcsőket építünk, hanem brandet is: az közelmúltban elkezdtük használni a Budavári Palota negyed ernyőmárkát, mely a Budai Várséták és Várkert Bazár almárkát is magába foglalja.

 

Augusztus 20-án debütál a Szent István-terem

A projekt több eleme már megvalósult: elkészült a Hunyadi udvarban álló Mátyás kút felújítása, augusztus 20-án pedig megnyitják az újjászülető Szent István-termet is. A Budavári Palota elsőként rekonstruált, történelmi dísztermét – mely mind anyaghasználatában, mind stílusában különleges értéket képvisel – tehát néhány hónap múlva újra eredeti szépségében csodálhatja meg a nagyközönség. A Főőrség és a Lovarda épülete szintén elkészült már, előbbien hangulatos kávéz és kiállítótér, utóbbiban 21. multifunkcionális rendezvényterem nyílik hamarosan, az épület környékét is szebbé, zöldebbé varázsolják.

Augusztus 20-án nyitják meg az újjászülető Szent István-termet

Fotó: Várkapitányság

 

Új séta és új kiállítások

Reményeik szerint néhány héten belül egy vadonatúj kiállítást lehet megtekinteni a palota A épületében: a Hauszmann-sztori címet viselő tárlat Hauszmann Alajos életét és munkásságát fogja bemutatni, de a nevével fémjelzett fejlesztési programról is minden megtudható lesz, megtekinthetővé válnak a látványterveket is.

A Budai Várséták a szépen megújult zöld környezetben, az új szemeteseknek, padoknak, mosdóknak, pelenkázóknak köszönhetően a korábbiaknál kényelmesebben végigjárhatók lesznek.

A szervezett tematikus séták közül a szakember kiemelte a Hájim öröksége címet viselő, új programot, mely a középkori zsidó negyed rejtelmeibe vezet. Heteken belül újranyit a Várkert Bazárt, többféle koncerttel, irodalmi- és táncelőadással, előadásokkal várja reményeik szerint a tavasz végétől, a nyár elejétől a látogatókat.

A Honvéd Főparancsnokság épülete új kulturális és turisztikai funkciót kap, a Vár látogatóközpontjaként születik újjá néhány év múlva.

A Vár látogatóközpontjaként születik újjá néhány év múlva

Fotó: Várkapitányság

A szakember az elektromos buszokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: valóban fontos, hogy a terület autómentes legyen, ugyanakkor a vendégek könnyen eljussanak a palotához. A Csikós udvarnál ezért akadálymentes tengelyt nyitnak, új óriáslifteket helyeznek üzembe. Ezekkel egészen biztosan tehermentesíteni lehet a polgárvárost, hiszen a palota szintje a Lovarda felől is elérhetővé válik.

Az előadáson elhangzott: a Citadellán – melyet szintén a Várkapitányság újít fel – szintén elkezdődtek a munkálatok.

Itt 2022-ben a csodálatos, új park nyílhat meg, 2023-ra a magyarság szabadságküzdelmeit és a hegy történelmét bemutató kiállítást hoznak létre.