Hajdú-Biharban is lesz kiemelt turisztikai térség

Forrás: MTI

 2017. április 01. 20:05

A Hajdú-Bihar megyében eltöltött vendégéjszakák száma rekordot döntött tavaly, az idei januári adatok pedig az egy évvel korábbinál is magasabbak - hangzott el a megyei közgyűlés pénteki tanácskozásán, amelyen áttekintették a térségi turizmus helyzetét.

2016-ban Hajdú-Biharban a vendégek száma meghaladta a 484,5 ezret, a vendégéjszakák száma pedig csaknem elérte a másfél milliót, ami 9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Kabály Zsolt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője tájékoztatójában elmondta: az Észak-alföldi régió három megyéje – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – közül Hajdú-Biharban realizálódik a vendégéjszakák 62 százaléka.

A vendégéjszakák 67 százalékát Hajdúszoboszlón, 28 százalékát Debrecenben töltik el a turisták, miközben hatalmas potenciál rejlik a térség többi településben is – tette hozzá.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke jelezte, hogy kiemelt figyelmet fordítana az idegenforgalmi kérdésekre, a megye turizmusának koordinálására, amire a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében négymilliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésükre.

Szürkemarha-fogat a Hortobágyon

Fotó: itthon.hu

A közgyűlésen Kabály Zsolt emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2016. december 6-án fogadta el az új turizmusfejlesztési törvényt, amely teljesen új megközelítési módot érvényesít az ágazatban, és kimondja, hogy a fejlesztések tervezése a jövőben a fogadóterületek mint alapegységek szerint történjen.

A szemlélet alapgondolata, hogy az utazási döntés meghozatalakor nem önmagában egy-egy attrakció a meghatározó, hanem egy adott térség egymáshoz közel lévő természeti kincsei, épített örökségei, rendezvényei, programjai, gasztronómiája, szálláshelyei, a térség hagyományainak színes kínálata jelent igazi vonzerőt.

Eddig három hazai turisztikai térséget – Sopron-Fertő, Balaton és Tokaj-Nyírség-Felső-Tisza – nevezett meg a kormány, de 2017 első félévében újabb fejlesztési területeket nevesítenek, amely Hajdú-Bihar megyét is érinti - jelezte a szakember.

Kapcsolódó cikkek

Búcsú Takács Tibortól

2017. március 28.