Hajósképzés indul Siófokon

Forrás: turizmus.com

 2018. április 13. 16:24

A „Szakmák éjszakája 2018” rendezvénysorozat megnyitóján, április 13-án hivatalosan is bejelentette a Siófoki Szakképzési Centrum és a BAHART vezetője a hajósképzés őszi indulását Siófokon.

Szamosi Lóránt és Kollár József

 

Első lépcsőben érettségire épülő felnőttképzés keretein belül indul az oktatás, de a cél mindenképp egy hajós technikus szakgimnáziumi osztály indítása Siófokon – tartalmazza a hajózási vállalat közleménye.

A BAHART középtávú stratégiájában hangsúlyos pillérként jelenik meg az erőforrások fejlesztése, melynek szerves részét képezi a munkavállalói állomány, így a hajósok folyamatos képzése is. A cég mint a régió felelős szolgáltató vállalata elkötelezett a szakképzett, helyi munkavállalók foglalkoztatásának és képzésének elősegítése mellett. A Siófoki Szakképzési Cetrum célja, hogy a régió munkaerő-keresletéhez legoptimálisabban igazodó képzési kínálattal rendelkezzen. A Balaton régió turizmusának növekvő tendenciáihoz igazodó képzéspalettába illeszkedik a most elindítandó hajós képzés is. A munkaerőpiaci hatások és az iskolarendszerű utánpótlásképzés hiánya, valamint ezek felismerése hívta életre a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével a 2018 őszén elinduló hajós képzést Siófokon, mellyel az országban már két helyen érhető el ez az oktatás.

A BAHART hajóin megrendezésre került sajtónyilvános eseményen – melyen részt vett Molnár Attila a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgatója is – Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója és Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója ünnepélyesen aláírta a két társaság együttműködési megállapodását.

A Badacsony katamarán gépterében Peizer Szabolcs parancsnok a diákokkal

Fotók: BAHART

Az eseményen a BAHART hajózási üzemeltetési igazgatója, Turcsik Gábor, valamint a Társaság két hajóparancsnoka – Molnár Endre és Peizer Szabolcs adtak ízelítőt a résztvevő diákoknak és vendégeknek az induló hajós képzés részleteiről, megszerezhető kompetenciáiról, majd telepbejárás keretében az érdeklődők bepillanthattak a hajós szakma rejtelmeibe.

Jelenleg Magyarországon kétszintű iskolarendszerű hajós képzés lehetséges, melyek eddig kizárólag Budapesten voltak megszerezhetők. A képzésben résztvevők jelentős számban a megszerzett végzettséggel külföldön keresnek munkát, vagy pályaelhagyóvá válnak. Emellett elmondható, hogy az iskolarendszerű középfokú oktatás még nem teljesen elégíti ki a magyarországi munkaerő-piaci, munkaadói igényeket. Az iskolarendszeren kívüli, hatósági képesítések megszerzésére irányuló tanfolyamok pedig nem központi szervezés és felügyelet mellett történnek, hanem piaci alapon alakult és minőségében jelentősen eltérő képzőszervek végzik – fogalmaz a közlemény.

Kapcsolódó cikkek